Friday, December 31, 2010

:: HePy NeW YeAr!!! ::

Wah3..smagat baru gitu tajok post aku kali nii..ahaks selamat taun baru ea sahabat2 blogger skelian...smoge tahun 2011 mendatangkan 1001 kebaikan kepada kita dr yg sebelumnye....hari ni, aku dah kene gerak ke kampus... sangatlah sedeyy ea... 2 bln aku cuti taw...isk3...tu pon xpuas2.. tak pe la, nati2 ade cuti lagik kan u allss,,,, erm, aku nak ambil kesempatan ni, nak mohon ampun dan maaf andai ade salah silap ak sepanjang berblogging ni... ampunkan aku ea... manusia kan,,,semue ade salah.....nyway, u allls memang kawan2 yg best lah...!=)

Balik jer maktab kali ni, ak dah pon masok degree... ahaks tue laa~ umor pon dah nak mencecah 20 taun... angke '1' kat depan umor aku dah berubah....so, perangai kena matang la...kan3..=) insyaAllah... sebenarnye, aku tak bersemangat mane lah kalu aku balek kelantan tanpe Che Abg di sane..*aishh.. macamlah selalu2 ade die plak ann.. tak pernah plak dapat jumpe senang2 nii.. name je orang sane, tapi study kat Selangor jgak.. tak nak jaoh sgt plak ann... ksian aku dok sorg2 kat Klantan nuh...kat kmpung halaman die plak tuu~...hiks cume kalu balek klantan ade DIE kat sane, tak taw la nape, ade lah jgak semangat aku nak balek study kt sane smule!but...haha! tapi aku respect la die, kalu nak jumpe pon, mesti bersebab.. pastu ade la mak die... such a very interesting attitude! credit for him!!hakhak

Anyway, semoge misi 2011 tercapai... 

semoge ibadat2 & amal aku akan bertambah serta semakin sempurna...aminn.... ok u alls, i need to pack everythings...sangat sedey perasaan ni okeyh..uhhukk3.. ;(

Sunday, December 26, 2010

~Cup CAkes..!!!

uhhuk3..ape kabar sume2 yang ade kat sini..??ader org tak neyy..ahaks

rite,, skrang ney, aku tak sabar2 nak share resipi baru ni...huh aku memang ler minat nak share2 resipi neyy.. ahaks, pasal aku sgt berminat memasak!uhuk * tapi kan.. tak pandai2 pon...=(
alah, asal bleh makan dah ler... aku bkn nak jual ponn.. respi kali ni special, didatangkan khas * cewwahh datangnye dari kawan aku yang sangat berbaek hati... sangat tidak kedekut ilmu yer...* memang aku suke lah die ney!


THANKS SARAH!!=) *besar gtu namenyer,,,hikks~ =P


Kek cawan (cupcakes)

Bahan-bahan :
60 g tepung gandum
½ sudu teh serbuk penaik
60g marjerin/mentega
60g gula halus
1 biji telur
½ sudu teh esen vanilla 

Cara membuatnya :
1. Ayak tepung dan bahan penaik 
2. Putar margerin dan gula sehingga kembang
3. Masukkan telur dan esen vanilla. Kemudian putar lagi.
4. Masukkan tepung sedikit demi sedikit
5. Kaup dan gaul rata sehingga sebati.
6. Masukkan ke dalam mangkuk kertas (paper cup). Jangan letak sampai penuh sebab nanti ia akan kembang.
7. Bakar kek.

Bahan-bahan buat ising :
100 g mentega
200 g gula ising
2 sudu teh air panas
½ sudu teh esen vanilla
chocolate rice utk tabur

Cara membuat :
1. pukul mentega dan gula ising hingga kembang. 
2. Masukkan esen dan air panas. 
3. Pukul lagi hingga putih dan berkirim.
4. Sapukan ising atas kek.


cup cakes ni you alls....kalu you alls maher zain * eh3.. mahir wat... bleh bussiness taww..! so, slamat memcuber ea sume...=)

Wednesday, December 22, 2010

~MuNgKiNkAh TiAdA rUaNg UnTukKu......

perghh... tak tahan lah.... nak nages je rase!! bosan gak kadang2 ngan kehidupan... aku rase macam tak adil.... aku baru je nk nikmati kegembiraan dlam hidup...kebahagiaan... tapi selalunye tak kesampaian... kalu aku sempat merase pon.. tak lame.. cume sekejap... sedeynyee.....
( T_________T )

tak pe lah... aku redha untuk semue yang berlaku.. aku tak nak pon.. ianye tetap untuk aku redahi... jeles sangat tgok orang laen bahagie... tak pe lah.. rezki mereka... sapelah aku nak cemburu2 ni.. tak layak.... sedeynyee.... sedey sangat......................................................... aku tahu, Allah takkan kejam... Dia telah tentukan segalanye yang terbaik buat setiap hambaNya.. aku pasrah....semoga aku lebih kuat untuk ini... biar aku terus berkorban demi kegembiraan mereka yang kusayangi.......='(

Monday, December 20, 2010

~NaSi aYaM mAdU vErSi SiMpLe!!!

okeyh guys...harini saye dgan muke bangge*ala2 ning baizura! nak share resepi nasik ayam madu plak..alahai..tapi mcam biaselah....yg simple2 je k.. jgn bayangkn lebey2 plak..tak ler sesodap nasi ayam madu chef Wan tuhh!!haha

owrite...

dalam nak buat nasik ayam madu ni.. ade 4 benda kene buat..

nasi,perap ayam,sup,sambal@lada

okeyh....

1. sup - tumis bwang ptih n halia...masukkan air, masukkan ayam yang dipotong kecik2 pastu letak lada hitam kisar.. letak lah toge + daun sup n daun saderi...tggu mendidih.. *nanti dah masak boleh letak bwang goreng

2. nasi - basuh beras bersih2 mcm biase, relaikan dan ikat daun pandan n masukkan skali dlam beras,pastu   masukkan sup untk gantikan air yang biase kite gune untuk jerang nasik tuh..pastu, biarkn nasi masak..

3. ayam- perap ayam yg dah cuci bersih dengan sos tiram 2 sudu, cuka 2 sudu, madu 2-3 sudu, cuka 2 sudu..biarkan sebentar sebelum goreng..*nanti hidang dengan salad + timun

4. sambal@lada - tumbukkan 4 batang lada, 2 ulas bwang putih, gaulkan dengan sedikit cuka,gula+garam secukup rase..campur sedikit dengan sup ayam tadi..*adjust la rase..kalu pedas sgt, tmbah  gule lagi

taraaaaaa!!! ciap dah... bolehlah kalu stakat nak makan tgahari tuh....


slamat mencOba!!=P

Sunday, December 19, 2010

haii u olls!hehe ape kabaq no..?? aihh.. tibe2 jer pagi ni aku bersemangat!! terpikir plak azam taun baru.. padahal tak masok blan 1 agikk.. kih3 *smangat seyh! tak pe lah.. hidup mesti bersemangt...kalu tak semangat baek tak payah idop.. tahu tak kalu kite semangat, org yang berhampiran kite pon jadik bersemanagt taww....aww3..yaww..* bunyik kucing gatal!hiks

okeyh.. sebelum aku tambah merapu.. aku dah terfikir azam baru ni.. aisehh amacam?? tekejOt takk?? ahaha

okeyh... aku dah tetapkan, aku ade 10 azam baru..kihkihkih *xnak banyak plak kan..??buatnye......???insyaAllah................hehe

haa..shhhh.. dgar ni... azam baru ni..

ehem3..*batuk tersedak.hikks~

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM....



  1. nak khatam Al-Quran setiap bulan
  2. nak ubah perangai mazmumah jadik mahmudah
  3. nak jadikan zikir nyanyian setiap saat
  4. nak jauhi mengumpat, mengeji dan seangkatan dengannye
  5. tak nak susahkan mak abah lagik *duit especially harap2...ckuplah elaun degree aku tu! nak simpan duet, nanti ckup 4 tahun, nak trus bli kereta!!
  6. tak nak musuh2, nak sentiasa disenangi semua
  7. nak jadi paling pandai, n tak kedekut ilmu..!sy kan cekgu..
  8. nak teruskan untk tidak terlalu bersosial dengan lelaki + nak kurus!!!
  9. nak pakai tdung lebih labuh
  10. nak jadi lebih matang dalam berfikir@rasional+profesional!

hah..amacam?? insyaAllah... aku nak buat yg 10 ni dulu.... kalu aku berjaya, aku nak tmbah azam baru..biar hari2 ade azam pon xpe..!ekeke =)
Salam kepada semua pengunjung blog ini yang sudi berkunjung ke teratak ini..

harini aku ada terbaca artikel pasal 

HUKUM BERMAIN ALAT MUZIK

jadi...aku nak share..supaye kite semua terselamat dari golongan yang fasik...insyaAllah....


Hukum Bermain Alat Muzik Bertali
Bermain alat muzik bertali seperti gitar dan lain-lain adalah haram. Ini merupakan pendapat yang telah disepakati oleh madhhab empat. Sesiapa yang berterusan bermain dengan alat-alat muzik tersebut, dianggap fasik dan tidak boleh diterima penyaksiannya di Mahkamah. Dalam sebuah hadis yang diriwayatkan oleh imam Al-Bukhari menjelaskan akan timbul satu golongan dari umat Muhammad yang akan menghalalkan arak, khinzir, sutera dan alat-alat muzik.

Dalam Surah Luqman ayat 6 Allah SWT berfirman yang bermaksud: "Dan di antara manusia ada yang suka menggunakan hartanya untuk membeli "LAHWA AL-HADIS" untuk menyesatkan orang ramai dari agama Allah". Lahwa Al-Hadis yang disebutkan di dalam ayat ini ialah alat-alat muzik dan hiburan yang melalaikan. Inilah yang dinyatakan oleh Mujahid, Hassan, dan Ibn Umar. Alat muzik yang bertali seperti gitar dan lain-lain samada fesyen lama mahupun yang baru adalah haram bermain dengannya dalam apa jua keadaannya.

1. Samada alat muzik itu mengeluarkan alunan yang rancak atau berirama perlahan.
2. Samada dari barat atau timur.
3. Samada pendengarnya lelaki mahupun perempuan.
4. Samada di majlis keramaian seperti perkahwinan, hari raya, waktu perang dan lain-lain.
5. Samada disertai dengan lagu atau tidak.
6. Samada mendengar secara langung atau melalui pita rakaman.




Selain itu haram berjual beli alat muzik dan mengadakan kilang-kilang bagi memprosesnya, meminjam, mempelajari dan mengambil upah dari mengajar bermain muzik, membuka sekolah muzik dan membuat buku-buku panduan bermain muzik. Kerana kesemuanya adalah jalan kearah penggunaan muzik. 

Friday, December 17, 2010

bErCuTi Di kLaTe II

hurmm... lamenye aku tak update blog... slame tu jgak la aku rndu nak intai blog2 followers aku yang best tuh! anyway, thanks 4 all my new followers! u all memang best!! aku x la lame pegi klantan baru2 ni... tapi aku ade pengalaman baru lah.. lucu plak teringatkan peristiwe bile nak konvoi...xckup driver... secara automatiknye..aku dilantik menjadi driver dari manal ke Felda Berala..eh2.. Peralaa..ermm.. tak silap aku lah, name tempat die cenggitu..hek2 bapaklah adventure pejalanan kami...berbukit bukau...!! tak sangke aku bleh drive ke situ!! curam sgguh bukit2 yang kena daki tuh... main break ngan minyak je la keje aku... huh tapi on da way pejalanan.. kitorang lepak2 kat pantai kat dungun... besttt.!!










Saturday, December 11, 2010

bAbY....

huh.. aku baru terbace pasal kes buang bayi yang terbaru dan buat kesekian kalinya... aduh... sedihnyee.... knapelah diorang yang melakukan perbuatan terlarang ni tak bagi aku je baby tuh??? diorang tak taw ke ramai pasangan sampai bercerai berai coz takleh nak sambung keturunan?? huh!! sayu hati aku melihat anak2 yang tak bersalah ni, yang masih merah lagi.. dibuang macam sampah tanpa belas kasihan.... kalu malu sangat,paling tidak... letakkan lah anak tu kat depan rumah orang2 yang boleh dipercayai ke... yang boleh bela bayi tuh... jangan lah mudah2 je nak buang.... aduh..... nauzubillah... aku harap sangat  para visitors yang singgah kat blog aku ni, dapat menyebarkan kepada followers korang agar jauhilah perkara yang dekat kepada maksiat...agar masalah macam ni takkan wujud lagi... jangan tunggu Allah turunkan bala pada umat manusia baru nak menyesal....nauzubillah.... aku tiap kali bace pasal kes2 camni, confirm2 aku menanges! aku bukannye mudah nak menanges taw!tapi bayangkanlah.....




bayi ni dijumpai atas rumput dalam keadaan yang amat menyedihkan..


yang ni dah digigit serangga...


yang nii.........

TIDAKKAH MEREKA SEPATUTNYA MENERUSKAN HIDUP MEREKA YANG BARU......????






kalau korang nak taw, ni antare gambar2 yang paling tak terok aku ambil... takot plak para visitors terkejot gler plak bile tgok gambar2 yang dahsyat.... aduhh... tapi same2lah kite hentikan BABY DUMPING ni!! makin deras air mate aku tulis post ni lame2...isk3..='(


~PAPRIK SiMpLe..ChEcK iT oUt!!!

halluuuu....ahakss.. wah3.. aku baru nak update blog nampaknye.. di petang yang sejuk yg amat ni.. tetibe je rase nak makan paprik... mungkin faktor perasaan lapar yang bersarang dalam jiwa aku wat mase ni!!hikkss~

anyway, aku nak ajar korang masak paprik yang simple... paprik ni memang la tetap rase paprik.. tapi tak lah setanding ngan paprik yang CHEF WAN masak taww... uhhukk =P

BAHAN;
bawang putih
lada kecil
ayam-potong kecik
bwang merah
serai
halia
sos tiram
kicap
sayur- especially kacang panjang/kubis bunga ngan tomato
daun limau purut

CARA BUAT;
tumiskan bawang putih ngan lada kecil dengan minyak la kan..yang dah ditumbuk lumat
masukkan ayam yang dipotong kecik2/daging yg dah direbus dan gaulkan
masuk bwang merah,serai, halia, sos tiram, kicap, dan daun limau purut.gaulkan
masukkan sayur yang dah dipotong- kacang panjang n tomato

SiAplaa...!=)

hah... dah2 aku nak pegi masak...!hakhak=P

Wednesday, December 8, 2010

sharing is caring??

ahakks... saje je wat tajok tu... aku bukan ape.. cuti2 camni.. terase bosan lah plak an... so, aku pon berbloging... dah lah facebook da xmen... timbul lak minat aku yang baru iaitu try masak simple2... paling simple lah! pasal aku tak suke yang complicated dalam sume hal kan...hahaha arini, untuk korang2 yang malas nak masak(macam aku)... aku nak syorkan korang masak daging masak kicap jer... masakan yang aku suke adalah masakan yang tidak melibatkan msg@ajinomoto or whatever campuran bahan yang melibatkan bahan kimia yang kurang baek untuk kesihatan..!ahaks yela... kan nati korang nak masak kat mak mentue, mak bapak sendiri, kat suami korang.. anak2..uhhukkk takkan nak sajikan diorang dengan makanan berasaskan mende2 gni plak kan...hehe

BAHAN;

daging ptong kecik2@nipis-rebus dulu
kentang ptong bulat2-goreng

* tumbukkan
bwang merah
bwang putih
kunyit
halia
gule
kicap
lada itam-stengah sudu
 dushh3..!!ahaha

CARA;
tumis bahan yang dah ditumbuk
masuk kicap 
masuk air-agak2 ler 
masuk daging rebus tadi
masuk kentang goreng
ltak gule sket

pastu gaul la... adjust la sket kasi rase kaw2..!! tak semestinye daging taw...bleh jer nak tkar ayam ke... ikan ke... korang punye masakan.. tak de hal lah!=P

MuDaH kAn...=)






Monday, December 6, 2010

dAlAm FiTtInG rOoM aNdA aDe hIdDeN cAmErA???

Kepada semua GIRLS terutamenye... aku nak share satu notes yang aku ambil dari slah satu blog my beloved follower..! wah.. aku bace notes ni naik seram plak.. huh.. kenapalah manusia suke berbuat kejam terhadap kaum wanita?? boleh plak letak kamera dalam bilik test pakaian... adoii...


okeyh.. see this..!

ladies....plz alert ya.. !
Di depan bilik persalinan, ambil telefon bimbit anda dan pastikan yang anda boleh membuat panggilan. (maksudnya..mesti ada kredit tau)


Then, dalam bilik persalinan anda perlu buat panggilan. (call lah sesiapa pun)
Jika anda tidak boleh membuat satu panggilan, ini bermakna terdapat satu kamera tersembunyi didalam bilik tersebut.
Ini disebabkaa gangguan optik gentian semasa perpindahan isyarat
Segera lah anda keluar dari situ ya..
kang tak pasal² pulak picture @ video anda menukar pakaian tersebar..

huh! geram kan kalu bace ni?? err.. ape? xgeramm??hak2 haisshh.. korang memang la.... cobet baru taww..huhu So, hati2 lah taw... kite sebagai pompuan tak nak lah kena khianat sekejam ni kan..


p/s: kredit to miss LILY 4 da gOoD tIpS!! mmuuahh!!=p

~SeLaMaT mEnYaMbUt TaHuN bArU mAaL hIjrAh...


Assalamualaikum w.b.t kepada semua...

SeLaMaT mEnYaMbUt TaHuN bArU mAaL hIjrAh...

Sempena taun baru dalam Islam ni... saye nak mengajak anda semue mengenal doa akhir tahun dan doa awal tahun...=) Semoga tahun baru ini memberi 1 semangat dan 1 inspirasi yang baru untuk kita semua terus maju ke hadapan... Janganlah kita menoleh ke belakang lagi...! inilah masanya untuk kita buktikan.. untuk kita berubah ke arah yang lebih baik...! jangan tunggu masa lain, jangan tengok orang lain... untuk berubah... hanya kita saja yang mampu melaksanakannya... Yakinlah, setiap usaha kita ke arah kebaikan dan masih di atas landasan kebenaran... Allah s.w.t akan tetap berada mengiringi perjuangan kita semua... insyaAllah....







Sunday, December 5, 2010

~Aduhai projek SENI...

hah.. tetibe plak aku nak bercerite tentang salah satu projek seni aku yang sangat2 memenatkan.. bukan ape.. projek aku tak seberapa.. tapi sebab aku buat pon dah last minute.. tu yang penat tuh.! kalau korang nak taw, ni antare first projek Seni opsyen aku... so, paham2 lah hasilnye kan...tak lah memberangsangkan! but, yg penting...ade experience dan boleh turunkan ilmu yang lebih baik kepada all my students after this! betoi tak???haha hurrmmm... aku bukan ape... aku seronok dengan Seni ni... ye laa... semua idea korang akan diterime.. sebab seni setiap orang berbeza2 taw... setiap idea adalah karya, setiap karya adalah seni...! (wahh3.... sodap2 jer aku bermadah!adoi!)hukhuk

Lupe plak nak bagitaw yang projek Seni aku bertajuk Cetakan Stensilan... cetakan ni terhasil disebabkan nak mewujudkan lebih daripada satu karya yang 100% adalah same...! So, jimat kos, jimat tenaga, jimat minyak!(erkk...abaikan!)

ni aku nak share antare step Cetakan Stensilan..walau tak lengkap, tapi korang bleh imagine lah ape itu cetakan stensilan.. step2 perkembangan idea semua ade dalam folio.. aku just tunjuk mase first trial aku je dulu okey...












Saturday, December 4, 2010

~mY fIrSt ExPeRiEnCe ~

huhuuu....! haii semue..!!hehe huh...pertame skali nak ucap trime kasih kepada my new followers!! thank you so much....=) aku sayang korang lah!haisshhhh...

Sebenarnye, aku baru balek dari kuantan.. haha yang specialnye harini... aku drive sendirik wooo..haha aishh.. wat malu jer... orang laen dah lame dah drive sorang..ekeke tapi takpe, slalunye abah aku kan jadik co-pilot aku... tapi tadi, saje gatal2 nak mencube drive nye... dari Pekan nak ke Kuantan.. tak lah jaoh ngat... dalam 45 minit la... aku boleh drive.. tapi masalah aku yang paling TOP! ialah tak ingat JALAN!! huh tu yang aku tak mahir2 jalan kuantan tuh... 

Tapi.... korang sume tak leh tipu aku jalan2 kat Kelantan taww!!haha dari Kota Bharu, Rantau Panjang, Tanah Merah, Pasir Puteh, Jerteh and so on.. aku lebih pakar jugak ler..(ewah3...blagak plak!) ahaks!=p bukan ape.. aku kan blaja kat Pengkalan Chepa tuh... jadi aku selalu lah cube2 rempit ikot jalan ni.. jaln tuh... jalan belakang...jalan depan... jalan terang tapi bukan jalan gelap!!ahhakkss~   

i like adventure!rock tak???hikks~

dah lah cekgu PJ, yang kompem2 dok kat pdang sepanjang hari! pastu aku merempit lagik... perghh... semakin merah kulit aku yang putih(dulu2!!!)haha..  ahh..aku tak kesah.. janji aku GUMBIRE!!=P



ahakss! ni jela motor yang aku bawak merempit...




 Modenas CT100

Biru sangat kerr???ahakss! taw nape aku pilih biru?sebab ni hadiah abah! tak kan nak banyak cekadak plak demand2!huhu kalo lah ade PURPLE...dah lame aku pilih!!=p


Friday, December 3, 2010

~LaGu SeMaSa hAtIkU KaCiWa@KeCeWa...


Bila aku sedih dan tak lagi rase disayangi,,, antara lagu2 yang aku dengar ialah;


Filianti Vlee - Bila Cinta (OST Lagenda Budak Setan)

Bila cinta kini
Tak lagi bermakna
Yang ku rasa kini
Hanyalah nestapa
Ditinggalkan cinta masa lalu
Dulu kau tawarkan
Manisnya janjimu
Yang ku sambut itu
Dengan segenap hatiku
Bila engkau pergi
Tinggalkanku

Hilangnya cintamu
Menusuk hatiku
Ternyata memilih
Cinta yang fana
Perginya dirimu
merobek jantungku
Hingga ku terjatuh
Dalam harapan
Hilangnya cintamu
Menusuk hatiku
Hingga ku terjatuh
Dalam harapan
Uuu…

Dalam harapan



Adam - Ku Bertanya

Adakah diriku kau tak perlu lagi?
Adakah cintaku kau tak perlu lagi?
Adakah dirimu dah berubah hati terhadap diriku?
Adakah selain bertakhta dihatimu?
Hinggakan dirimu merubah cintamu
Benarkah janjimu yang kau beri dulu kepada diriku?
Kau pernah berkata cintamu adalah selama lamanya
Bulan menjadi saksi pada malam itu
Kau kata, kau cinta..
Sayangku dengarlah rintihan hatiku
Ingin kau kembali seperti dahulu
Kenangan di jiwa membuat ku rindu
Kepada dirimu
Kiranya diriku kau tak perlu lagi
Simpanlah kenangan cita cita di hati
Walaupun sukarku akur kali ini
Biarlahku pergi
Owh maafkanlah ku bertanya..

Lirik Lagu Khatimah Cinta - 6ixth Sense

Bintang Malam nyanyikan lagu
Rindu hatiku yang terpendam
Bintang malam lukis wajahku
Katakan aku pergi

Genggamlah cinta yang ku berikan
Simpanlah selalu dalam hati
Ku akan selalu dalam mimpimu
Menemani tidurmu

Sudahlah sudah
Ku harus pergi
Jangan kau tangisi aku lagi
Biarku bawa seluruh 
cintamu
Ku dakap dalam tidur panjangku

Peluk tubuhku
Kucup bibirku
Relakan saja aku pergi...

Lirik Lagu DMasiv - Merindukanmu 

Saat aku tertawa diatas semua
Saat aku menangisi kesedihanku

Aku ingin engkau selalu ada
Aku ingin engkau aku kenang

Reff :

Selama aku masih bisa bernafas
Masih sanggup berjalan kukan slalu memujamu
Meski ku tak tahu lagi engkau ada dimana
www.rizkyonline.com 
Dengarkanlah aku kumerindukanmu

Saat aku mencoba merubah segalanya
Saat aku meratapi kekalahanku

Aku ingin engkau selalu ada
Aku ingin engkau aku kenang




So, taw dah kan berapa percent JiWaNg nye aku... hehehe =) jiwang tu kadang2 penting... untuk kekalkan hubungan, untuk muhasabah diri dalam percintaan... so kena ade feel...! 

~tInGg!!