Sunday, December 26, 2010

~Cup CAkes..!!!

uhhuk3..ape kabar sume2 yang ade kat sini..??ader org tak neyy..ahaks

rite,, skrang ney, aku tak sabar2 nak share resipi baru ni...huh aku memang ler minat nak share2 resipi neyy.. ahaks, pasal aku sgt berminat memasak!uhuk * tapi kan.. tak pandai2 pon...=(
alah, asal bleh makan dah ler... aku bkn nak jual ponn.. respi kali ni special, didatangkan khas * cewwahh datangnye dari kawan aku yang sangat berbaek hati... sangat tidak kedekut ilmu yer...* memang aku suke lah die ney!


THANKS SARAH!!=) *besar gtu namenyer,,,hikks~ =P


Kek cawan (cupcakes)

Bahan-bahan :
60 g tepung gandum
½ sudu teh serbuk penaik
60g marjerin/mentega
60g gula halus
1 biji telur
½ sudu teh esen vanilla 

Cara membuatnya :
1. Ayak tepung dan bahan penaik 
2. Putar margerin dan gula sehingga kembang
3. Masukkan telur dan esen vanilla. Kemudian putar lagi.
4. Masukkan tepung sedikit demi sedikit
5. Kaup dan gaul rata sehingga sebati.
6. Masukkan ke dalam mangkuk kertas (paper cup). Jangan letak sampai penuh sebab nanti ia akan kembang.
7. Bakar kek.

Bahan-bahan buat ising :
100 g mentega
200 g gula ising
2 sudu teh air panas
½ sudu teh esen vanilla
chocolate rice utk tabur

Cara membuat :
1. pukul mentega dan gula ising hingga kembang. 
2. Masukkan esen dan air panas. 
3. Pukul lagi hingga putih dan berkirim.
4. Sapukan ising atas kek.


cup cakes ni you alls....kalu you alls maher zain * eh3.. mahir wat... bleh bussiness taww..! so, slamat memcuber ea sume...=)

1 comment:

~tInGg!!