Wednesday, December 8, 2010

sharing is caring??

ahakks... saje je wat tajok tu... aku bukan ape.. cuti2 camni.. terase bosan lah plak an... so, aku pon berbloging... dah lah facebook da xmen... timbul lak minat aku yang baru iaitu try masak simple2... paling simple lah! pasal aku tak suke yang complicated dalam sume hal kan...hahaha arini, untuk korang2 yang malas nak masak(macam aku)... aku nak syorkan korang masak daging masak kicap jer... masakan yang aku suke adalah masakan yang tidak melibatkan msg@ajinomoto or whatever campuran bahan yang melibatkan bahan kimia yang kurang baek untuk kesihatan..!ahaks yela... kan nati korang nak masak kat mak mentue, mak bapak sendiri, kat suami korang.. anak2..uhhukkk takkan nak sajikan diorang dengan makanan berasaskan mende2 gni plak kan...hehe

BAHAN;

daging ptong kecik2@nipis-rebus dulu
kentang ptong bulat2-goreng

* tumbukkan
bwang merah
bwang putih
kunyit
halia
gule
kicap
lada itam-stengah sudu
 dushh3..!!ahaha

CARA;
tumis bahan yang dah ditumbuk
masuk kicap 
masuk air-agak2 ler 
masuk daging rebus tadi
masuk kentang goreng
ltak gule sket

pastu gaul la... adjust la sket kasi rase kaw2..!! tak semestinye daging taw...bleh jer nak tkar ayam ke... ikan ke... korang punye masakan.. tak de hal lah!=P

MuDaH kAn...=)






No comments:

Post a Comment

~tInGg!!