Sunday, January 30, 2011

~LaGu UnTuKkU~

Hai u alls...ape khabar ea semue?? harap2 semue masih dlm keadaan ceria n gumbire...4 me, of cos ler gumbire yg amat....mane taknye....cuti raye cine ni, cuti sminggu ! hayya,,,manyak suke ini macam maa~ err.. terkeluar versi apex plak ann..haisshh.. merepek no 1 la ak ni!soli2.. ya ampunnn...okey... u allss.. pepagi tadi lagi...ade org post kat ak satu kate2 manis...cair ak dibuatnye... rase nk bace sampai malam!hikks3 hai maklumlah...xder peminat ann... ahaks! cess..! korang gelakkn aku ekk?? xpe2,,jnji korg bahgie ke ank cucu!hukhukhuk 

ish, sebenarnye, tadi...dlm keterujaan aku dapt bait2 kate yg sangat best ni  dari org yg dah lame ak tggu ni.., *muke gatai! kawan aku, MOtti * thnks Motti yg baek hati!hehe ,suggest cari kat google...coz ak tanye die..hehehe sambil2 tu..aku pon turut search dlm google... make kluarlah tajok Kerna Ku Sayang Kamu! ahaks..rupenye lirik ann..ptot ler gramatis sgt...hehe ak pon terkejut,,cemane sorg engineer boley mghasilkan ayt mengalahkan cekgu Bahase Melayu??! akhirnye terjawab juge...time kaseh enchek GOogLe...(^_*) namun, apepon..aku sgt berterime kasih buat org yg tersangat aku tunggu slame ini kerane telah menggumbirekan atiku pepagi hari lagik! ketahuilah...hanye kamu yg aku tunggu... hik3 bialah ak ckp kt cni..sbb ak ngan cnfident nye taw, yg die xkn pernah membace entry ini... huahuahua kalau lah die taw ak sebangge ini..ya ampunn... maluu aku weyh..hikks~ xpela, ade jodoh, xkemane jua ye enchek abg!hehe



Dygta - Kerna Ku Sayang Kamu

Seandainya, kau ada disini denganku
Mungkin ku tak sendiri
Bayanganmu, yang selalu menemaniku
Hiasi malam sepiku
Kuingin bersama dirimu
Ku tak akan pernah, berpaling darimu
Walau kini, kau jauh dariku
Kan slalu kunanti
Karna ku sayang kamu
Hati ini, selalu memanggil namamu
Dengarlah melatiku
Ku berjanji, hanyalah untukmu cintaku
Takkan pernah ada yg lain
Adakah rindu di hatimu
[ Kerna Ku Sayang Kamu lyrics found on http://lyrics.my ]
Seperti rindu yang kurasa
Sanggupkah kuterus terlena
Tanpamu disisiku, ku kan slalu menantimu
Seandainya, kau ada disini denganku
Mungkin ku tak sendiri
Bayanganmu, yang selalu menemaniku
Hiasi malam sepiku
Kuingin bersama dirimu
Ku tak akan pernah, berpaling darimu
Walau kini, kau jauh dariku
Kan slalu kunanti
Karna ku sayang kamu
Kan slalu kunanti
Karna ku sayang kamu 

~time kasih abg..az sangat menghargainya...

Wednesday, January 26, 2011

~LaMaRaN dItErImA???

Alhamdulillah...akhirnya segalanya hampir menuju ke fasa2 terakhir... setelah berpenat lelah memerah otak memikirkan lamaran ini... akhirnya Allah telah mendengar doaku... Dia telah mengurniakan keputusan terbaek untukku, sebagaimana yg ak harapkan.. ALHAMDULILLAH.. kini, tinggallah langkah2 terakhirku untuk ke fasa penghabisan... smoga segalanya berjalan lancar...amin...;)


err.. sebenarnye lamaran yg ak maksudkn tuh adelah kertas kerja ke Sabah untuk Program Teroka Budaya dan Bahasa kelas aku lah..ahaha jgn mara haa~ so, skrang, pengarah dah bagi green light@kelulusan.. barulah aku lena dalam tidurku... korg taw x betapa siksenye jiwe apabila sesuatu proposal mengambil terlalu lama mase untuk diluluskan?? muka ak dah tebal gler kuar masok bilek pngarah dan ketua jabatan, menghadap mereka untuk memohon kelulusan...aisshh.. tapi bukan itu yg ak ungkitkn,, cuma kepuasannya jelas terasa kini coz dah diluluskan! haa~ ni sume mentor ak punye pasal..suruh ak plak jadik S/U.. kang tak pasal2 ak semakin famous ngan tittle GK(Gila Kuasa.. okeyh!)hahaha but, never mind...ilmu yg ak dapat xsetanding dgn ejekan mereka ye tuan2 dan puan2.. ak dah kebal dgn semua ni.. biaselah, manusia...macam2 ragamnye bukan?? be positive n optimis!yeaahh.. ade aku kesah??hahaha =P


So, langkah2 terakhirku adalah proses surat menyurat untuk ak faks pade skolah2 yg akn kami jadikan lokasi kajian..huaa.. pengalamn ini sebenarnye membuatkan ak sangat excited coz ak xpernah lg buat kertas kerja yg melibatkn perjalanan yg jauh..kena fikir flight bagai...yg pernah ak buat hanyalah kertas kerja Sukan & Rekreasi or yg lain tapi still untuk program PJ...owh, sgt memalukan bukan? *korg gelakkan aku kan?? hah silelah gelak puas2!ahaks 


Sebelum balek esk, ak kena settlekan proses faks tersebut serta permohonan bas untk ke KLIA..almaklumlah, walau kitorang duk tepi airport..still gak nak naek bas ke KLIA..jimat...haha dan lastly...booking tiket flight dari KLIA ke Kota Kinabalu..then FINISH!!! ALHAMDULILLAH...;) Smoga apa yang diharapkan berjalan lancar... Trime kasih kepada pengarah IPG Kota Bharu, semua pensyarah di Jabatan Pengajian Melayu, sahabat2 aku yg sentiase membantu, serta warga HEP yg memg sporting dari biase sepanjang ak mengendalikan kertas kerja ini...huaaa~ smoga Allah membalas budi serta mempermudahkan urusan kalian..aminn..<3<3<3


Tuesday, January 25, 2011

-MeNgAdU dOmBa???

Menghadapi Pelaku Adu Domba


Dalam berinteraksi dengan orang lain, kadang kita berhadapan dengan orang-orang yang suka melakukan namimah (adu domba). Seringkali namimah dilakukan tanpa sadar atau dianggap bercanda.
Al Ghazali, memaknai namimah (adu domba) dengan contoh, seperti seseorang mengatakan kepada orang lain, ”Fulan berkata tentangmu bahwa kamu demikian dan demikian.” Dan itu menyangkut hal-hal yang tidak disukai, baik oleh pembicara, pelaku namimah, atau orang yang menjadi objek pembicaraan.


Selain dengan pembicaraan, namimah juga bisa dilakukan dengan isyarat atau tulisan. Namimah termasuk perbuatan maksiat, karena Allah Subhanahu wa Ta’ala (SWT) telah berfirman, “Yang banyak mencela, yang ke sana-sini melakukan adu domba,” (Al-Qalam [68]: 12). Di ayat sebelum di atas Allah (SWT) menyebutkan bahwa sifat itu merupakan sifat mereka yang menentang dakwah Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa sallam (SAW).



Bagaimana seharusnya kita menghadapi orang yang melakukan namimah terhadap kita? Imam An-Nawawi memberi tuntunan sebagai berikut:


a. Tidak Menerima Kabarnya
Kita tidak boleh menerima kabar berita yang dibawa seorang nammam (pelaku namimah), karena palakunya termasuk orang fasik. Sedangkan kabar orang fasik tidak diterima.”Jika mendatangi kalian orang fasik dengan membawa berita, maka lakukanlah tabayun.” (Al-Ahzab [49]: 6)



b. Menasihatinya
Suatu saat seorang laki-laki mendatangi Umar bin Abdul Aziz. Orang itu bilang, ada orang lain yang membicarakan beliau. Akhirnya Umar mengatakan, “Kalau engkau menghendaki, maka akan saya lihat keadaannya. Jika berita itu tidak benar, maka engkau orang yang disebut dalam ayat, ’Jika datang kepada kalian orang fasik dengan membawa kabar, maka bertabayunlah’. Jika engkau benar, maka engkau orang yang disebut dalam ayat ini, ‘Yang banyak mencela, yang ke sana-sini melakukan adu domba’. Jika engkau inginkan maka aku memafkanmu…” (Al Adzkar, hal. 561).



c. Membenci karena Allah
Perbuatan namimah amat dibenci Allah SWT, maka selayaknya kita juga ikut membencinya. Membenci apa yang dibenci Allah SWT adalah wajib.



d. Berprasangka Baik
Kita juga diharuskan berprasangka baik kepada orang lain, bahwa yang dikatakan itu belum tentu benar. ” …jauhilah banyak berprasangka…” (Al-Hujurat [49]: 12



e. Tidak Melakukan Tajasus
Orang yang mendapat kabar dari pihak tertentu, bahwa pihak lain mengatakan tentang dirinya sesuatu yang ia benci, hendaknya tidak melakukan tajasus alias penyelidikan, guna mengetahui apa benar berita itu atau tidak. Allah Ta’ala berfirman, ”Dan janganlah kalian memata-matai” (Al-Hujurat [49]: 12).



f. Tidak Menceritakan
Tidak perlu menceritakan apa yang kita alami, jika kita menjadi korban namimah kepada orang lain. Sebab, jika kita bercerita bahwa fulan telah melakukan namimah, maka ini berarti membicarakan keburukan pelaku namimah. Bila melakukan seperti itu , berarti kita sudah termasuk ghibah. Sedangkan ghibah dilarang dalam Islam.

Thursday, January 20, 2011

~pEnYeJuK HaTi, PeNeNaNG JiWa,,,

hai u alls!! sihat x??hehe alhamdulillah kalau chat ea....;) yg xchat, cpat2 bkak tabong ubat, mkn ikot dos yg betul yer tuan2 & puan2...jgn melebey2 aww3...ngeh3~  harini ak nak berkongsi sket tentang ap yg ak katakan sbgai PENYEJUK HATI, PENENANG JIWA aku spanjang ak kat cni,d rantau orang la katekan...hmmm.. banyak sungguh lah cabaran ak kena hadapi pade mase ak jauh dgan family ni..ye lah, pegi tempat org, kena buat cara org..jage hati org..hormat bahse, budaye org...baru diterime kan..betul x u alls...??hikkss~


memng seronok dan xdapt disangkal lagik btape uniknye bumi Kelantan ni...serambi Mekah kate orang... ak bkn lah puji 'bersebab'..tapi ni berdasar pengalaman ak kat cni 2 tahun ni....macam2 ak dah belajar ye...loghat tuh, ak dah dalam 70% kuasai,,,so, "demo tok buleh nk nawok ko ambo doh lah..." haha mesti korg yg bkn klantan tuh xpaham kan??hikhik padan muke!;P *kejamm..huhu mksudnye...."awk tak boleh nak tipu saye dah la.."ahaha


 pastu, dari loghat...ak kenal dengan kawan2 kat cni...alhamdulillah ak dipertemukan dengan sahabat yg sgt baek untk ak..merekalah tempat ak menumpang kaseh...dan.....menyakat!!hahaha itulah sebenarnye yg ak namekan ~pEnYeJuK HaTi, PeNeNaNG JiWa ...sebab... bile mane ak jatuh, dihina, dipandang rendah, jua difitnah...merekalah yg menyejukkan hatiku...siapa yg xrase tercabr@marah andai susu yg kite beri, namun tuba jua dibalasnya...


but, itulah yg dinamakan kehidupan.. itu jugalah sifat manusia...ego...& xsuka bile ad yg punya kelebihan dari dirinya....but igt...pengalamn mengajar kite untOk matang..  bile mane ak kesedihan, dalam emosi tertekan.... mereka jugaklah yang menenangkan jiwa...memng lah dlm sesebuah persahabatn xmustahil xde sbarang salah faham..tapi, alhamdulillah stakat ni...semuanya kami dapt redah same2...trime kasih Allah..kerana menghantar wakil2 ibu bapaku semantara ak di tempat org ini...tanpa mereka, ak xkan kuat untk terus berdiri...



Dylla(kiri) & elly...;)




siti(kiri) & iza...;)




siti (kiri) & farah...

I LOVE U ALL SO SO SO MUCH!!!
SORRY & THANKS 4 EVERITHING,,,


buat SAHABAT2ku,penyejuk hati, penenang jiwa... biar apepun yg berlaku...janji padaku, kita kan tetap bersama... menggengagam erat tali silaturrahim yg telah tercipta ini...smoga persahabatn yg terbina kian kukuh bersama rantaian keberkatan dan keredhaan yg dikalungkan oleh Allah s.w.t di setiap hati2 kita semua..amin.....

Monday, January 17, 2011

~Alahai Set induksi

hallluu..hikss~ ape kaba u alls?? hehe cakap pasal ape kabar ni..tringat plak kat sorang lecturer ak ni.. mase tu, tengah present set induksi..huk3 set induksi tu ape?? set induksi tu.. sedikit mase yg diperuntukkan oleh para guru yang nak mulakan pengajaran diorang sehingga dapat menjuruskan pemikiran murid2 ke arah ape yang ingin diajarkan pada hari tersebut...lebey kurang la..huhu antara contoh set induksi termasuklah menayangkan slaid2 yang berkesan, menayangkan kad2 imbas yang sesuai dengan topik pengajaran, nyanyian lagu berkaitan, boleh juga dalam bentuk video menarik...dan banyak lagi!haa~ so, student akan rase seronok dan tertariklah untuk taw lebih lanjut@belajar sebelum guru2 mengajar topik yg dimaksudkan pade hari tersebutkan...=) tu lah yg dinamekan set induksi.... Alkisah, ak dan rakan2 ni, baru jer lagik naek degree... so, kenalah buat set induksi pertama kami... sblum ni xpernah wat lagi taw!hakhak sangat kelakar *gelak guling2 (^_^) bile tringat!hahaha


first2 mulakan set induksi tuh, ramailah yang beri salam dan tanye APE KABAR semue?? *lagak seorang guru prihatin bertanyekan kabar murid2..=P  lecturer ak yang observe kitorang pade hari tuh dengan kejamnye  pon membalas...*kalau tak sihat xkan la ke sekolah cekgu...! tetttttt..!hakhakhak ambek ko! ade jugak yang gabra...nak start set induksi je, trus terkehel lidah! maka, kluarlah bahasa terengganu...*padahal die orang klantan!haha ade jugak yang menyanyi sepenuh hati pade hari tuh coz speaker laptop yang dijangkakan dapat mebantu tidak meberikan kerjasama yang baek..! make menarilah mereka dengan lagu "Bapaku Pulang Dari Kota"..kihkihkih ade jugak yang terlebey mase yg diperuntukkan iaitu lebih 5 minit! *maka lecturer ak dengan penuh keyakinannye skali lagi bersuare, "kalau saye pegi Kota Bharu, sempat lagi patah balek barulah habis set induksi awak!" tettttt.... tu diaaa~ sangat terkena atas dahi!hihihi ;))


But, semuenye pengalaman pertame...ape yang silap, kite bleh improvekan... bole cari idea yang lebih menarik...coz seorang guru..mesti kuat mental dan emosinye..jangan mudah melatah bila ditegur.. lecturer xkan senang2 nak jatuhkan kite dan suke2 tgok kite wat salah..ap yang ditegur... perbaikilah dan terimalah dengan hati terbuke serta azam untk lakukan yg lebey baek!okey u alls?? aisshh.. dah terceramah plak!uhuk ok lah u alls..thnks sudi membace dengan tekon entry ak ni...hikhik i love u lah!nice day everybody!!;) 

Saturday, January 15, 2011

~iLmU pEnGeTaHuAn

ahaks.. macam lucu + skema rama2 plak ak wat tajuk entry arini..hihihi tapi x apelah.. memang ak nak share ilmu pon...ak dapat ilmu ni pon dari facebook gak...tu lah, dalam kite ber'fb ni...kena pandai2lah pilih yang baek dan yang burok..ehh due2 kite kena ambil kisah taw..pasal ap yang baek, jadikan tauladan + AMALKAN manakala yg burOk tu, sile TINGGALKAN + SEBARKAN kepada mereka yg belum tahu..kerana itu pon salah satu care kite lepaskan diri kite dari trus berdosa akibat kedekut ilmu ye tuan2 dan puan2..hehe =) tapi yang pasti, kite kena berhati2 dalam menyebarkan ilmu... coz skali tersilap sebarkan sesuatu ilmu...tambah2 lagi bleh menyebabkan berdosa org yg mengamalkan 'ilmu' sesat tuh..make terwujudlah bank "dosa" yang baru untuk diri kite yakni mengalirlah dosa untk kite yg tlah menyesatkan mereka terlebih dulu..alahai...nauzubillah.. ak ni cekgu.. ak ckap ni, supaye ak pon xtergolong dlam golongan ni la yer...nauzubillah..


ilmu ni mgkin dah berkurun2 dah korang amalkan,,,cume ak nak share untk mereka yg masih xtaw..dun worry..jgn malu kalu kite baru tahu even ilmu tu paling basic la.. coz lebih baek dapat taw skrang dari xtaw lgsung ann...ahaks! okeyy.. panjangnye tazkirah harini ye anak didik skelian!hikkss~


cara potong kuku mengikut sunnah nabi Muhammad S.A.W...
wallahualam..


Friday, January 14, 2011

~AyAm MaSaK HaLiA pLeAsE!!

assalamualaikum w.b.t.. aisshhh.. xder org ke ni?? huh.. lamenye tak menulis...tapi ak slalu jer blog walking.. cume nk tulis xsmpat...mcm2 keje..1st week study kan..sgtlah sebok....=( hehe.. konon!=P owrite.. tadi... salah sorg dari kawan ak call.. die tanye nak masak ayam masak halia tu cmane...? aishh die perli aku ke ni???hehe mentang2 ak slalu bagi respi paling simple annn..die wat2 tanye ak lak ann..hikkss~ by da way..it's okay... so, ak share kat cni ea....ko bace betul2 taw!(kpade yg bkenaan khususnye!) haha.. die pon blogger jugak....haha xnk ak bgtaw name die, malu katenye! malu keww?? =P

tapi, die da nak tawen@kawen..so, laki die katenye suke mkn aym mask halia..huhu, die da strat nk prctise!aiiyaa! caiyok3!huhu untung la laki ko...pasni gemOk la!haha

owrite, yg ni respi simple je ok...ko nk lagi special..ko pegi berguru ngan org yg lagi handal la okay!=) ak ni stakat masak cincai2 tu bole laa~

BAHAN:
ayam ptong kecik2 (ikot la korang nak besar mane)
kunyit
bwang besar (hiris bulat2)
bwang putih
halia
lada hitam
sos tiram
kicap masin
gula
garam

CARA??
haa~ paling simple!
1. korang goreng ayam+kunyit+garam dulu.. biarkan sebentar
2. tumis bwang besar (hiris bulat2), bwang putih, halia (agak banyak), lada hitam
3. masukkan sos tiram,  kicap masin, gula, garam secukup rase...
4. gaulkan dengan ayam yang suda siap digoreng tadi...

taraaaaa!! ciap lah!!

so, boleh la try...kalu ade respi yg lagi baik untk aym masak halia ni, korang sangat dialu-alukan menge"share" eaa...huhu slamat mencOba!! nice day everybody! keep smile...=)

Saturday, January 8, 2011

~KeLaS pEnGuRuSaN KoKuRiKuLuM..

hmm... baru jep abis kelas pengurusan Ko...atau name laennye WA8.. tadi baru jep mukaddimah... berkenalan cenggitu... menariknye tadi, walau takde sgt kaitan ngan tajok yg ptot kitorg blaja..tapi ak sgt suke dimotivasikan.. al maklumlaa~ dulu2 ak nak jadi physicologist..ahaks! so, stret to da point, ak berkenalan ngan MAMA..* lecturer kami.. sgt baek, sgt menarik.. dan tentu skali alim!!banyak tips dia bagi untk kami2 yg memang setahun jagung ni...*malah, hanye pndai mkn jagung jep!ekeke 


tips PERTAMA, untuk mendapat ketenangan dlam hidup.. kita mesti tahu I.S.A...ape tu??


I-Ilmu
S-Sikap
A-Amalan


hah... bckap tntang ilmu... ape yg anda fikirkan??ahha *ade nada ustazah di situ!uhuk ;) ehhh,,,serius2.. nak blaja ilmu ni...ehemm3 xde la, brape tahun da korng skola?? jgn korg kire bape banyak ilmu yg korang dapat, tapi cube kite kire brape ilmu yg telah berjaya kite laksanakan jika ianya SURUHAN, & kita tinggalkan jika ia LARANGAN..?!haa~ 


sikap plak..sikap kite makin bertambah baek ke makin negatif? kenapa makin negatif?? disebabkan amalan kite yg negatif?? kalu makin positif plak..knape? adekah kite akn terus melaksanakannya atau mempertingkatkan amalan spye lebih baik??


rite, amalan... brape tahun dah kite tanggung dose sendiri?? brape bnyak amalan kite?? adakah amlan kite beserta riak?? dah ckup ke untk hadapi mati?? owh....ak sgt smakin takot dgan pertanyaan2 lcterer tersebut...!


Haa~ oleh itu kawan2.. jagalah HATI...jgn kotorkan hati....bersihkan ia... jagalah SOLAT.. kerna itu tiang agama... kerna, sempurnanya solat, bersihnya hati..itulah punca ketenangan di dunia dan akhirat..insyaAllah..;) 


*haa~ tak salahkan ak berkongsi ilmu2 cenggini...?? biaselah, iman manusia sntse btmbah n bkurng...yg penting, jgn sombong dgn ilmu okay..!=)

Friday, January 7, 2011

BeKeNG??!

fuhhh... fuhhhh... huh bersawang2 blog ak neyhh.. !! hek3 sori la der,, ak cbuk sket mggu ni.. xsempat update blog..* pdhal wat2 cbOk..!haha cenyumm ciket u allss..ummm alala manishnyerrr,,, eiiyyhh kt pipi!

okeh3... korang mesti tak paham ann cenape ak wat entry ak tajok se pelik tu ann3..??hakhak rite, 1st skali, ak nak gtaw.. bekeng tu, maknenye pemarah@garang..*bahse klantan ni taw..uhhukss~ ak bkn ape... sat ni, ak cakap2 ngan seseorng ni.. tbe2 die ckap.."awk ni bekeng jugak ek??"

haisshh.. ak wat2 la muke tkejot yg paling ayu! err..ape..? *nk mengelakkan muke ak nampk lebey bekeng sbenanye! haha tapi,  tah ler..ye ke ak ni garang..ak pon tak pasti.. yg pasti, ak ni agk sensitip..tp bertempat jgak ler... =P okes,, tak de hal lah! stakat tittle bekeng,,ape cer?? kan3..?? haha

arini, dah 8 aribulan 1 dah... bermakne dah seminggu ak kt sini.. kuliah ade yg dah start.. tapi ak memng suke la degree,, jadual tak ketat... sehari dalam 4 jam je kuliah.. memg sgt3 berbeza ngan foundation dlu...PJ smpai 9 jam plak ann.. haddoii..hik3 padan muke junior2 ak ! rasekann ap yg ak rase..hambekk!dusshhh!! *tibe2 jer emo =Phaha uppss kantoi bekeng!! tiddakk..!hahaha

okey la, i've to go.. i need to prepare for my husband's celebration!huhu * memendai jer ak berangan..xpe kan u allss..okeyh, nice day! papai! muahh3! *kt pp abg saye jep.=P

~tInGg!!