Monday, January 17, 2011

~Alahai Set induksi

hallluu..hikss~ ape kaba u alls?? hehe cakap pasal ape kabar ni..tringat plak kat sorang lecturer ak ni.. mase tu, tengah present set induksi..huk3 set induksi tu ape?? set induksi tu.. sedikit mase yg diperuntukkan oleh para guru yang nak mulakan pengajaran diorang sehingga dapat menjuruskan pemikiran murid2 ke arah ape yang ingin diajarkan pada hari tersebut...lebey kurang la..huhu antara contoh set induksi termasuklah menayangkan slaid2 yang berkesan, menayangkan kad2 imbas yang sesuai dengan topik pengajaran, nyanyian lagu berkaitan, boleh juga dalam bentuk video menarik...dan banyak lagi!haa~ so, student akan rase seronok dan tertariklah untuk taw lebih lanjut@belajar sebelum guru2 mengajar topik yg dimaksudkan pade hari tersebutkan...=) tu lah yg dinamekan set induksi.... Alkisah, ak dan rakan2 ni, baru jer lagik naek degree... so, kenalah buat set induksi pertama kami... sblum ni xpernah wat lagi taw!hakhak sangat kelakar *gelak guling2 (^_^) bile tringat!hahaha


first2 mulakan set induksi tuh, ramailah yang beri salam dan tanye APE KABAR semue?? *lagak seorang guru prihatin bertanyekan kabar murid2..=P  lecturer ak yang observe kitorang pade hari tuh dengan kejamnye  pon membalas...*kalau tak sihat xkan la ke sekolah cekgu...! tetttttt..!hakhakhak ambek ko! ade jugak yang gabra...nak start set induksi je, trus terkehel lidah! maka, kluarlah bahasa terengganu...*padahal die orang klantan!haha ade jugak yang menyanyi sepenuh hati pade hari tuh coz speaker laptop yang dijangkakan dapat mebantu tidak meberikan kerjasama yang baek..! make menarilah mereka dengan lagu "Bapaku Pulang Dari Kota"..kihkihkih ade jugak yang terlebey mase yg diperuntukkan iaitu lebih 5 minit! *maka lecturer ak dengan penuh keyakinannye skali lagi bersuare, "kalau saye pegi Kota Bharu, sempat lagi patah balek barulah habis set induksi awak!" tettttt.... tu diaaa~ sangat terkena atas dahi!hihihi ;))


But, semuenye pengalaman pertame...ape yang silap, kite bleh improvekan... bole cari idea yang lebih menarik...coz seorang guru..mesti kuat mental dan emosinye..jangan mudah melatah bila ditegur.. lecturer xkan senang2 nak jatuhkan kite dan suke2 tgok kite wat salah..ap yang ditegur... perbaikilah dan terimalah dengan hati terbuke serta azam untk lakukan yg lebey baek!okey u alls?? aisshh.. dah terceramah plak!uhuk ok lah u alls..thnks sudi membace dengan tekon entry ak ni...hikhik i love u lah!nice day everybody!!;) 

2 comments:

  1. Interesting..Just keep moving on no matter how much mistakes u made..
    Elly study lg ke..? hehe

    ReplyDelete
  2. thanks yer...insyaAllah.. yup, elly masih stdy...;) thnks yer sudi ziarah..ukhuwah fillah...=)

    ReplyDelete

~tInGg!!