Friday, January 14, 2011

~AyAm MaSaK HaLiA pLeAsE!!

assalamualaikum w.b.t.. aisshhh.. xder org ke ni?? huh.. lamenye tak menulis...tapi ak slalu jer blog walking.. cume nk tulis xsmpat...mcm2 keje..1st week study kan..sgtlah sebok....=( hehe.. konon!=P owrite.. tadi... salah sorg dari kawan ak call.. die tanye nak masak ayam masak halia tu cmane...? aishh die perli aku ke ni???hehe mentang2 ak slalu bagi respi paling simple annn..die wat2 tanye ak lak ann..hikkss~ by da way..it's okay... so, ak share kat cni ea....ko bace betul2 taw!(kpade yg bkenaan khususnye!) haha.. die pon blogger jugak....haha xnk ak bgtaw name die, malu katenye! malu keww?? =P

tapi, die da nak tawen@kawen..so, laki die katenye suke mkn aym mask halia..huhu, die da strat nk prctise!aiiyaa! caiyok3!huhu untung la laki ko...pasni gemOk la!haha

owrite, yg ni respi simple je ok...ko nk lagi special..ko pegi berguru ngan org yg lagi handal la okay!=) ak ni stakat masak cincai2 tu bole laa~

BAHAN:
ayam ptong kecik2 (ikot la korang nak besar mane)
kunyit
bwang besar (hiris bulat2)
bwang putih
halia
lada hitam
sos tiram
kicap masin
gula
garam

CARA??
haa~ paling simple!
1. korang goreng ayam+kunyit+garam dulu.. biarkan sebentar
2. tumis bwang besar (hiris bulat2), bwang putih, halia (agak banyak), lada hitam
3. masukkan sos tiram,  kicap masin, gula, garam secukup rase...
4. gaulkan dengan ayam yang suda siap digoreng tadi...

taraaaaa!! ciap lah!!

so, boleh la try...kalu ade respi yg lagi baik untk aym masak halia ni, korang sangat dialu-alukan menge"share" eaa...huhu slamat mencOba!! nice day everybody! keep smile...=)

No comments:

Post a Comment

~tInGg!!