Sunday, February 27, 2011

R.I.N.D.U

tika rindu datang menjengah
menggamit memori menerjah kenangan...
ku kuatkan hati mengusung rindu...
ku hembus lembut di angin lalu...

agar aku tidak lagi siksa...
menahan rindu yang tak pernah berhenti menjengah...
sungguh aku resah..
sungguh aku payah...
sampai kapan aku harus lena dalam noda rindu... 
rindu yang tak mungkin halal bagiku...
rindu yang bisa melalaikan jiwa dan nuraniku...
sekalipun sedetik cuma bertandang di hati...

Oh tuhan...
janganlah kau palingkan hatiku setelah kau berikan petunjuk dan hidayah padaku...
sesungguhnya aku xrela hidup tanpamu...
aku rindu pada keampunan dan keredhaanMu....


Friday, February 25, 2011

~Renungan Buat K.I.T.A

Bismillahirrahmanirrahim..

Untuk CALON SUAMI  dunia akhiratku!!!

Asssalamualaikum warahmatullahi wabarokatuh..


Duhai calon pemilik tulang rusukku, aku akan segera hadir dalam dinginnya malam dengan hangatnya jiwa. Ku tunggu hingga Ijab Kabul terucap dari lisanmu.
Aku akan menjaga dalam harumnya semerbak dalam jiwaku, menunggu hingga engkau menahkodai bahtera kita. Ku kan berhijab dengan sempurna dengan tak selalu mengikuti arah arus angin yang berhembus.

Duhai calon imam dalam sholatku, aku kan selalu hadir dalam cintamu kepada Allah, dengan siap aku akan menghamparkan sajadah sebagai alas sujudmu, dengan hadirku sebagai makmum..Insya Allah akan menyempurnakan solat kita.Dengan deru do’amu seiring “aamiin” dari lisanku.

Dalam hening malam air mataku ini tak henti ku titiskan bercahayakan munajat doa.

Duhai calon pemilik tangan gagah yang menolongku ketika aku terpuruk dan jatuh.. lindungi aku dalam perjalanan hidup kita, ketika engkau terluka kan kubalut dengan cinta jiwa yang merona, menyembuhkan segala perih dalam jiwamu.

Duhai calon pengusap air mataku, sungguh engkau takkan rela calon bidadarimu ini menangis, usaplah lembut pipi kemerah-merahan ini agar tak menangis, dan kan kuhaluskan telapak kakimu dengan mencucikannya ketika engkau pulang dari berjihad.

Duhai calon ayah dari para mujahi-mujahidah kita, aku sebagai madrasah pertama sebagai sumber ilmu dari anak anak kita, kan kutanammkan ilmu agama agar mujahidah kita takut akan Rabbnya, santun pada kedua orang tuannya, menghormati orang-orang yang lebih tua. Akhlakul karimah yang baik kan kusisipkan dalam prilakunya semenjak kecil.

Duhai calon nahkoda yang kan membawa keluargaku ke syurga…
Mari kita hiasi rumah kita dengan cahaya-cahaya iman…

Aku dalam diam sengaja tak menampakkan diri, agar engkau benar benar menemukanku dalam cahaya sujudmu..
Aku tak banyak bicara kerana aku takut ketika aku menyapa, engkau tepesona pada apa yang kuucap..
Aku menunduk malu, tak berani menatap mata binar yang engkau miliki, karena aku takut dapat memudarkan imanku..

Temukan aku wahai calon imam dalam sujudku…
Aku menunggu lisan ijab darimu..
InsyaAllah,sedia menanti di sini..^^


Monday, February 21, 2011

~BeRaPa KaLi???

Dear Laili Azimah bt Awaludin,


Sudah brape kali aku ingatkan kau supaye jangan terlalu percaye? sebab kau tak kuat untuk ditipu!


Sudah brape kali aku ingatkan kau....jangan terlalu menyayangi? sebab kau terlalu mudah menyayangi seseorang sahabat!


Sudah brape kali aku ingatkan kau supaye  menempis jauh niatmu untuk punya Teman Terbaik? kerana kau tak layak punya teman baik!


Sudah brape kali aku ingatkan kau supaye jangan mudah berangan bahawa kau bisa ada bersama teman-temanmu sewaktu senang dan susah mereka? sebab kau tak layak untuk menjadi tempat luahan!


Sudah brape kali aku ingatkan kau supaye berhenti ambil berat tentang kawan2 kau? sebab sikap terlalu ambil berat kau boleh merimaskan!


Sudah brape kali aku ingatkan kau supaye jangan memendam terlalu banyak segala pujianmu, sayangmu, kata2 istimewamu buat sahabatmu? sebab kau terlalu membuatkan mereka merasa tak dihargai!


Sudah brape kali aku ingatkan kau supaye jangan lagi memberikan buah fikiranmu pada sahabat2mu? kerna semua itu tak bermakna apa-apa!


Sudah brape kali aku ingatkan kau supaye  jangan pernah mencuba lagi untuk mencari teman terbaik? 


"sebab nanti luka lamamu, berdarah kembali....."


Sudahlah...hentikan hasratmu! kau memang tak kan pernah layak punya teman baik seperti orang lain...sedarlah...tolong cerminkan dirimu...simpanlah buat selamanya apa yang kau rasa..doakan kebahagiaan, ketenangan, kesejahteraan sahabat-sahabat yang pernah kau sayangi..hanya itu yang bisa menutup segala kelukaan terpendam di lubuk hatimu...(T_______T)

Friday, February 18, 2011

~mAnDi MaNdA dI LaTa BeLaTaN, bEsUt,,,!ngeh3~


Owh time kaseh *merah gitu ler banyak2 pade u alls yang setia mengikuti perkembangan post2 ak yg terbaru! ak sgt menghargainye...ngeh3 best taw kawan ngan u alls ni..eiiyyhh kt pp!aww ahaks

okay2..stret to da point, entry ak kali ni...ak nk share pengalaman ak yg ketige kalinye bersuka ria, bermandi manda di Waterfall at Lata Belatan, Besut...hah !memang syiiioookkkkkk... ak pegi dengan "geng2 bdk jahat" kesayangan ak tu ler..agagaga meski kami nmpk jahat@nakal, *tang mane nmpak jahat tuh ak pn xtaw..huhu  yg penting kami mementingkan hati yg bersih sesuci embun pagi taww... A.K.K??ekekeke lah emo !ahaks~ 

Papepon, layann~

Aktiviti bergambar merupakan aktiviti wajib bagi golongan kami!ahaha



sebelum bertolak, kasi "clik" dulu,,,


atas jambatan keramat Lata Belatan,,,
*suke henyak2 jmbatan biar bergoncang2 sebab suke dengar Farah menjerit2 takot@gayat!wakaka


Mereka ceria bile mereka berjumpa N.A.S.I,,,


Ujan pon kami redah...sebab,,,,
"ADE KITE KESAH??"ngeh3~



oppss...kantoi plak berdue2an ngan Alang!agagaga jeless la tuee~ ;P

BUBYE!

~SaNtAi BeRaNtAi...


Assalamualaikum....is there anybody???ngeh3 sape cakap chekgu BM tarak pandai speak omputih haaa~ okeyh2...sudey terlalu lame ak tak menge"post" entry yang baru  memandangkan ak tlah dinaikkan pangkat sebagai S/U Perdana Menteri kite baru2 ini dlam..MIMPI (siri 3)ahaks! sebenarnye..ak slalu jep skodeng blogger2 skelian...tapi ak cam malas je nk post entry baru...pasal takot.. blogger yg teramat ak sayang semue xabes2 agi membace@menghayati...sepatah demi berpatah2 pkataan dari stiap entry ak yg tlah dipostkan *prasan! yg diakui semangnye panjang dan umpama *Karangan Contoh A+ SPM! lalalala~ ;P 

anyway, thnks kepada yang selalu datang berziarah.. sesungguhnye ak sgt menghargainye! u alls memg besh lah!ekeke okay...sehingga b'jumpe lagi..di waktu yg sama, dalam rancangan yg same... di TV3!!! *merapu sudaaaa~ ;PpP

* nak share sket...petang tadi ak pergi bersantai lagik...


ape?? u alls jeles???hahaha padan muke xdapat itott..bwekkk!;P 
hah nah lagik 1 gmbar,,,


sememangnye kami asyik suke santai berantai2@ berterusan bersantai....ngeh3~ 

TAK DE HAL LAH !;p

Wednesday, February 16, 2011

- awas!! teknik terbaru merompak!!!

" AMARAN DARI PIHAK POLIS - BERHATI2 PADA KERTAS YANG MELEKAT PADA CERMIN BELAKANG KENDERAAN ANDA

-- CARA TERBARU UNTUK MENCURI KERETA ( INI BUKAN GURAUAN ) Sedarlah semua! Tolong sebar2kan... ... . Kita berjalan menghampiri tempat parking, membuka kerata dan masuk kedalamnya. Kita start engine kereta dan bersedia untuk berundur.

Bila kita melihat cermin belakang untuk melihat kawasan belakang, kita dapati ada kertas yg melekat ditengah2 cermin belakang menghalang pandangan kita.. Jadi kita parking balik kereta, buka pintu dan keluar untuk menanggalkan kertas (atau apa jua benda) yang menghalang penglihatan kita tadi.

Bila anda sampai dibahagian belakang kereta, pada masa itulah pencuri itu akan keluar dari tempat sembunyinya, masuk kedalam kereta dan memecut pergi.Dia mungkin akan merempuh anda dengan laju semasa mereka melarikan kereta anda.

Perasan tak kaum hawa? Saya pasti beg duit kita masih didalam kereta. Jadi sekarang pencuri memperolehi kereta kita, alamat rumah kita, duit kita, dan kunci2 kita. Rumah kita dan kesemua identity kita telah diperolehi!


BERHATI-HATI DENGAN CARA BARU YANG DIGUNAKAN

Jika kita melihat ada kertas melekat pada cermin belakang kita, teruskan memandu. Tanggalkan kertas itu kemudian. Dan bersyukur kerana anda membaca email ini.

Saya harap anda akan hantar email ini kepada kawan2 dan keluarga, terutama wanita. Kesemua maklumat peribadi dan pengenalan diri yang berada di beg tangan anda sudah tentu tidak mahu jatuh ketangan orang lain.

Zaman la mcm2 boleh jadi.Kena banyak beringat...a

Thursday, February 3, 2011

~SlAmAt TiNgGaL...

Huh...sadis x tajok ak kali ni u alls?? ahaks memng ak terpakse meninggalkan..walau hati tak pernah ingin berpisah...namun, ape dayaku..ak bukanlah KEMENTERIAN PENDIDIDKAN, bukan pula PEMILIK INSTITUT PENDIDIKAN GURU seluruh Malaysia!! maka dengan berat hatinya, ak terpaksalah melangkah pergi dari rumah....coz CUTI DAH ABES!!uwwaaaaaaaaaaaaaaaa


aii...memg ler ak ni yg paling liat skali nk balek tmpat blaja ak...tapi, mengenangkan kerjaya ak nanti sbgi seorg guru...ak xbleh la maen2, ak xnk jadi "Guru 25 haribulan" @ cikgu tggu gaji smate....tapi ak ikhlas nak jadik ChEkGu TeGaRrr! ahaks amacam?? berani tak pengakuan ak??huhu memg dari kecik pon hati kecil ak nak jadik ckgu...memandangkan mak bapak ak adlah seorg guru...ak sgt mengagumi mereka!


Sgalenye berubah coz ak ditempatkn di MRSM..di mane, semue org kat situ xder sorg pon bercita2 sebangge aku untk menjadik cekgu!ahaha maka, mak ak sgtlah bersemangat mendorong minat ak untuk menjadi doktor..kate ma, "kalau Mah jadik doktor, xsempat mengumpat" senang kan pemikiran mak??hikks~ die sememangnye manusia yg xsuke mengumpat..aku jugak kagum tang tuh! sehingge ak sendirik cube memujuk hatiku agr menyimpan cita2 sebagai seorang pakar mate!huh ingat ak x high taste??aiiyyaa!hanya kerana Mak! namun jauh disudut hatiku...ak tetap mencintai kerjaya sbgai seorg guru...biarlah kawan2 ak berbangge dgn cite2 nk jadik engineer, arkitek lah...bos...nk jadik sultan pon ader!*ok.ak tipu!hahahaha


Namun, malang tak pernah berbau..tak sempat nak terhidu baunye, ak jatuh saket yg agak kronik pade saat SPM 2008..saket tulang blakang! I LOVE THAT MOMENT! knape?? sebab ak saket jugaklah menyumbang kepade kerjaye ak skang...btape Allah Maha Bijaksana...Allah mendengar rintihan hatiku..yg benar2 cintakan kerjaya sbgai seorg GURU..itulah hikmahnya...


Sebab ape ak cakap gitu??  sebab ak saket yg xhengat mase tuh...nazak..ak pon xsangke ak bleh idop lagik skrang..korang taw x ak SPM ats katil??meniarap lagik.. korang....mase tuh, ak down gile, malu kat kengkawan lagik..tawakal je lah...ak tak leh baring lame2,duduk lame2, jalan lame2..so, ak xleh stay dlm satu position dlm jgke mase yg lame..coz slip disk tulang utame ak dah rosak Lumbar kelima, Sacrum pertama@L5/S1.. ak hanye mimpi jelah nk duduk betul2 n exam mcm kwn2 dlm Dewan Exam...hurmmm..sedeyy2 kalu teringat...make dari 10 subjek..ak dapatlah 5A jer! yg laen alhamdulillah..taklah smpai ade D ke...xlulus ke..tidak! itu sudah cukup bagi aku..coz Allah masih kasihankan ak.. tapi hati sedey sape yg tahu??kawan2 dapat result stret A...bleh Fly jauh2 buat medic..engineering.. naek firefly,air asia..err gi blaja overseas bagai! mak aih...hati aku menjerit2 nk fly jugak..tapi result aku????tak mungkin layak.....haha !


Maka, hari2 yg berlalu lepas tuh, ak lalui dgn REDHA..yakin bahwa Allah xkan mungkin kejam dgn hambanya..xkn mgkin menguji hambaNya melebihi tahap kemampuan hambaNya..Allah kn Maha Pengasihani & Maha Adil...maka, ditakdirkanlah ak masok maktab selepas ak menolak tawaran UiTM, dan meninggalkan Matrikulasi Pahang...dan akhirnye..ak benar2 bersyukur....sebab akhirnye, tanpe ak dipakse sesiape...ak boleh meneruskan niatku nk jadik CeKgU yg tertunda suatu masa dulu!!ALHAMDULILLAH...yeaayy!erk haha.. korang taw tak knape ak beriya2 sgt nk jadik cekgu???


sebab...jika ak menjadik engineer..hanye aku sorg yg jadik engineer..jika ak jadik doktor...hanye ak sorg jadik doktor...tapi, seandainye ak jadik cekgu...maka ak boleh melahirkan seberapa ramai arkitek, doktor, jurutera termasuk melahirkan guru sendiri yg ak termampu atas izin Allah! InsyaAllah....doakan ak yer u allss...time kaseh sebab sudi membace entry TERPANJANG iniey!yeeeaahh...(^_*)

~tInGg!!