Monday, May 30, 2011

ade ape pade 29/ 05/ 2011???

hyep everybody ! please smile when you read this ! chill yaww,, hakhak saje2 je nak cakap omputih kat sini... tak pe an.. i know u love it rite? nyiahaha okay guys.. harini aku nak hupdate sket pasal life ak mase cuti neh...so, korang bleh lah hilangkan rndu korang ngan membace entry2 ak yg tah pape ini yer,,ngeh3 worite2, tanpe melengahkan mase, saye selaku pengerusi majlis...*merepek sudaa~ aiyakk! ok2 aku nak tunjok kat korang gamba kazen aku yang telah selamat menjalankan sesi tunang bertunangan semalam...alhamdulillah...betoi ka ayt aku tu beb?? ahh lantak lah..so, congrates my kazen!!! be strong to go through everything dat will come to you! please be matured to handle ur becoming life.. aku harap sesangat korang bahgie selalu...jangan gado2 okay..if ade pape masalah, jgn mudah melatah...bincang baik2 dulu .. aku sentiase mendoakn yg terbaik untk hubngan kamu berdue !;)...hihi


enjoy this.. it's specially edited for u, ain@ nurul shaeidah! (^____^)



ayunye lah ko mase ni yep kazen...chantekk sangat! love u ain..;)


dapnye T.I.R.A.M.I.S.U....;)...


cincin pertunangan M.E.R.E.K.A,,,


hantaran...


tanda I.K.A.T.A.N...<3


SELAMAT BERTUNANG 

HAFFIE FIDAUS
&
NURUL SHAEIDAH !!! ;)


Friday, May 27, 2011

SlAmAt BeRtUnAnG, sAyAnG!

Haaiii u alls! hihi lame dah tak borak2 ngan u alls an..sowi3.. busy gler sejak pegi sabah aritu... pas minggu gi sabah tuh, ade BIG@ outdoor plak, then dah exam week... penat fizikal n mental wooo..anyway alhamdulillah...everything is allrite..! n harini, bermulelah cuti 3 minggu aku!yeeaaaay! suke lah jadik cekgu kalu macam ni....ahahaha banyak cuti, moley maen2...tak payah study..lalala~ okeh2 stret to da point n dun belok2..i would like to wish....

SELAMAT BERTUNANG KEPADA 
NURUL SHAEIDAH & HAFFIE FIDAUS 

yang akan melangsungkan pertunangan mereka esok! tahniah ye kazen.. smoge berkekalan ke anak cucu...4 ur information, ni kazen paling rapat ngan aku...sampai nenek, n mak kitorang panggil kitorang "MUNCONG"! ak pon tak paham knape mesti gelaran sebegitu yg diberikan.. tapi, apepon.. ADE AKU KESAH?? ahaks akhirnye ko bertunang dulu pade aku ek? cess..haha kitorang ni banyak persamaan taw, macam kembar pon ade... dari kecik, kitorang minat menda yang same...pakaian, makanan, minuman, permainan, cite2... dulu kitorang memang cite2 nak jadik cekgu n insyaAllah ak bakal cekgu then idah, kazen ak tuh dah jadik cekgu da ponn.. cekgu tadika! kire fair n square lah kan... cekgu gak ann...ngeh3  n then 1 lagik yg kami punye persamaan, sekarang dengan secare tidak sengajenye name tunang die pon same ngan name bakal tunang aku! cehhhh..! ade "firdaus" gak
*der....ko xbleh pilih org yg name laen dr pakwe ak ke der??? ahaks 

*anyway, i know, my firdaus is da best 4 ever n ever!nyiahaha (^___^)

Friday, May 13, 2011

mari ber B.I.G~

hai u alls!! lame tak berceloteh di sini...untuk pengetahuan semue..aku baru jer balek dari program BINA INSAN GURU@BIG... sangat adventure but da very interesting for me!ehehe program ni ala2 program bina jati diri lah..sebagai guru, kita kena kuat menghadapi apa jua bentuk cabaran mendatang.. n from this program, aku dapat ilmu yg sangat berguna iaitu DONT BE SELFISH AT ALL! sebabnye, sebagai cekgu jugak, kite tak boleh pentingkan diri...kena uatamakan pelajar... pelajar ibarat nyawa kita..uatamakan pelajar dalam apa jua keadaan sekalipon contohnye mase aktiviti di air..keselamatan pelajar perlu ditekankan..if not, semue akan dipertanggungjawabkan ke atas CIKGU! take note ok kepade bakal2 guru sekelian.. program ni berlangsung selame 4 hari 3 malam di Pulau Poh.. Tasik kenyir, T'ganu.. best yang amat coz pemandangan cipataan Allah sentiasa mengkagumkan aku..sangat teruja dengan pemandangan dan persekitaran di sane..ye, ak tahu tasik ni tasik buatan manusia, tapi Allah yang mengilhamkan pemikiran itu kepada manusia.. n terhasillah sebuah pulau yang cukup indah nian dimata sesiapa pun yg datang ke sana... hope, dapat pegi lagik...






Antara cabaran kat sana ialah, kene angkut air dari bawah bukit ke atas bukit untuk masak, kene mandi kat kaki bukit@tepi tasik, kene tutp pagar bawah selalu takut JOHN & MIKE @ babi + monyet masok,  muke burn n menggelupas gile2, mandi sekali sehari...haaa ko ape gelak2?? tu pon mujur jgak aku mandi okeyh..nyiahahaa ;P


aku memang tak leh lupe saat2 aku dah tension tahap gaban tengah2 tasik coz kene kayak 8km...penat woo...!saket ketiak aku...!agagaga kene berenang ke tengah pulau.. yg sangat dalam beratus2 kaki.... mase tengah2 tasik aku dah penat, ak malas nak renang, last2 aku kuak lentang sampai habes, tu burn gile muke!, then, pengalaman mandi ala kadar...uwaaaaaaaaaaa bersyukur gile dok kat asrama walaupon maktab aku, IPKB ni zaman jepun lagik dah terbina, tapi at least ade gak air yg mencukupi.., pastu kene tido di dataran luas, tak leh tido dalam khemah coz ujan sepanjang malam beserta ribut petir + angin kencang, tengah2 tido, kul 3 pagi..sempat ler aku tengok JOHN melintas tepi tempat kitorang tido...alahaiii.... pastu pengalaman keracunan makanan..uwaaa jaoh wo toilet, nak pegi pon lampu toilet tak der.. nak qada hajat kene angkut air dulu...jauh plak tuh... seksee..ngeh3 pengalaman seterusnye, kene jadik bidan terjun iaitu jadik mc malam kebudayaan, alahai..memg kelakar gile...aku sebat jer ler!  owh...banyak gile kalu aku nak cite...so cukup ler dulu..nanti korang tak berkelip2 bace citer aku yg sangt mencabar n "menarik" ini.


 ok dah. bubye! ;)

Saturday, May 7, 2011

kata-kata ini,,,

Assalamualaikum w.b.t untuk semua pengunjung blog yg tersayang... terime kasih kerana sudi singgah ke teratak usang aku ni..hurmmm.. actually, harini aku nak share 1 quotes atau kata-kata hikmah yang cukup bermakna untuk diriku buat mase ni... kata-kata ni aku dapat dari seorang kenalan baru di fb.. terima kasih ye ..;) kata-katanya berbunyi begini;


"Adkalanya kta prlu mnangis agr kta tahu hdp ini bkan skdar utk ketawa..agr kita tahu betapa mahalnya air mata..bersyukur pd org yg menyakitimu krna dia menabahkanmu..bersyukur pd org yang tdk mengendahkan kamu krn dia memupukmu utk berdikari..bersyukur pd org yg menjatuhkanmu krn dia memperhebatkan kemampuanmu..bersyukur pd org yang menyiksamu kerana dia menguji kesabaran dan ketabahanmu"

yup...memang tepat kata-kata ni.. buat mase ni, memang aku sedar.. yg aku perlu menangis  dalam menelan segala dugaan yg sedang melanda aku ni.. terlalu berat untuk dipikul sendiri.. kalau diceritakan untuk kawan2 pun..apa lah sangat..setakat boleh memberatkan fikiran mereka je,,, arrghhh sedihnye hati ni... tak sabar rase nak balik rumah! nak tengok keadaan mak! hancur luluh hati setiap kali mendengar berita dan derita yg ditanggung mak mase ni...(T______T) 


mak.....kuatkan hati mak ye..Allah sentiase berada disisi org2 yg yakin dengan pertolonganNya.. biarlah org yg mengkhianati mak mendapat balasan yg setimpal...

setiap waktu...setiap detik...hati ni menangis...fikiran ni terasa terlalu berat dan sarat...kerna turut menghayati penderitaan mak... YA ALLAH... ak redha dengan ujianMu... ak tahu kau sedang menguji kami...Alhamdulillah Ya Allah...

Aku di sini pula.. juga punya masalah sendiri.. masalah yg terlalu rumit untuk dirungkaikan...cuma aku berdoa...agar segala yang bengkok akan lurus jua.. segala salah faham yg berlaku antara aku dan insan yang pernah ku anggap "abah" akan terlerai jua... tapi entah bila... biarkan dia terus membenci, terus menghina, terus mencaci aku... bagi aku, dia pernah menjadi guruku... ak tak layak melawan apatah lagi menyimpan dendam terhadapnya, kerna kuasa ilmu yg pernah diperturunkan olehnya, walau aku sedar,,, ilmunya juga ilmu dari Allah... tabah lah hati... Allah sedang mengujimu..Alhamdulillah Ya Allah...

Walau di luarnya aku nampak tenang, ceria, sentiase senyum.. tapi dalam hati.. tak siapa yang bisa meneka.. penderitaan kali ini lebih dari yg sebelum ini.. tambahan pula minggu depan merupakan BIG atau program Bina Insan guru...yg mane memerlukan kekuatan mental dan fizikal untuk ber "camping"...Ya Allah.. tabahkan hambaMu.. janganlah sakit aku datang masa tu...aku tak boleh sakit lagi buat masa ni Ya Allah... tolonglah... ak perlu terus sihat dan kuat untuk terus menemani dan terus menjaga mak biarpun melalui telefon cuma....nauzubillah...

Lepas balik BIG seminggu, maka bermulalah minggu exam... sekarang hati aku berbelah bagi,,, sama ada nak korbankan study week tu untuk jage mak n balek untuk exam saje or tak.. Ya Allah.. bantulah hambaMu dalam membuat pilihan Ya Allah....(T_____T)

Namun, apapun yang akan kutempuh kelak, aku yakin, Allah ada bersamaku.. Allah masih menyayangiku...Allah mahu menghadiahkan aku sesuatu sesudah dugaan ini... Terima kasih YA ALLAH.. ampunkan aku kerana pernah terdetik perasaan sedih atas dugaan yg kau hadiahkan ini... akan ku cuba untuk berdiri... cuma Ya Allah....

Kau berikan kekuatan, kesabaran, ketabahan hati buat abah dan mak... semoga mereka lebih kuat dalam menghadapi dugaanMu Ya Allah......

ALLAH.....ALLAH...ALLAH....




Mak....selamat hari ibu.....(T____T)




Wednesday, May 4, 2011

MeMoRiEs In SaBaH bOrNeO! ;)

hYe  u alls! sihat ke? hehe lame jugak ler elly tak merapu + berjampi serapah di sini…maaf yer.. keadaan terlalu busy.. sampaikan nak makan pon tak sempat *sile percaye ok! agaga  ok2 u alls… harini elly nak kongsi ler serba BANYAK pengalaman elly sepanjang di SABAH BORNEO baru2 ni.. ape? buat apa pergi Sabah? sebabnye..

suke ati I lah..!?nyiahaha jangan marah naa~ ;P

 ok2..haa.. meh cek nak habaq mai sat noo~ cek pegi sana sempena PROGRAM TEROKA BUDAYA DAN BAHASA… semua budak kelas cek pegi…sekali ngan mentor kami pon pegi… sangat happening dan meninggalkan pengalaman pahit+manis+masin yang amatlah B.E.R.M.A.K.N.A buat diri cek n all the PSV members..*apsal speaking KEDAH ni??hisshh..ngaa~

So, u alls please enjoy all the pictures & *sile jeles ok!lalalala~ ;P


segalanya bermula di sini....




with my lovely mira!;)




langkah menuju kejayaan..nyiahaha~



with my sayangs, iza mucuk!;P



with my all my friends at "LADANG SABAH TEA"



with IPG KAMPUS GAYA members...;)



snap2 pic dalam flight...;)



lunch sponsored by KETUA MENTERI SABAH..tq yaww!;)



shopping tyme...! *eiiiii geli tgok gamat!!



first tyme joget...JOGET KELANTAN di BORNEO SABAH!


All the sporting IPG KAMPUS GAYA members!



ikan di kaki.........



SABAH TEA lagi...dan lagi....



MOUNT KINABALU yg dilitupi kabus tebal....



kami adalah K.A.M.I...!



all my sayangs!! siti, ija, fawwah!;P



my hubbies....mek fawah n mek lass!;P



my soul...............tq alls!!



with CYRILL and KAS ELA...and other members from GAYA...sweet bangat!;)



preparation.....



BIG smile for U!;) PEACE...!


Buat semua sahabat seangkatan BM/PJ/PSV ambilan Januari 2011..
Semoga ukhuwah antara kita yang telah terbina kian terjalin erat bersama hati-hati yang ikhlas hingga keakhirnya…


* p/s: THANKS a lot to orang-orang SABAH yang menyambut kami di sana... especially IPG KAMPUS GAYA & IPG KAMPUS KENINGAU...! jemputlah ke kota bharu pula yer....;)

~tInGg!!