Friday, May 13, 2011

mari ber B.I.G~

hai u alls!! lame tak berceloteh di sini...untuk pengetahuan semue..aku baru jer balek dari program BINA INSAN GURU@BIG... sangat adventure but da very interesting for me!ehehe program ni ala2 program bina jati diri lah..sebagai guru, kita kena kuat menghadapi apa jua bentuk cabaran mendatang.. n from this program, aku dapat ilmu yg sangat berguna iaitu DONT BE SELFISH AT ALL! sebabnye, sebagai cekgu jugak, kite tak boleh pentingkan diri...kena uatamakan pelajar... pelajar ibarat nyawa kita..uatamakan pelajar dalam apa jua keadaan sekalipon contohnye mase aktiviti di air..keselamatan pelajar perlu ditekankan..if not, semue akan dipertanggungjawabkan ke atas CIKGU! take note ok kepade bakal2 guru sekelian.. program ni berlangsung selame 4 hari 3 malam di Pulau Poh.. Tasik kenyir, T'ganu.. best yang amat coz pemandangan cipataan Allah sentiasa mengkagumkan aku..sangat teruja dengan pemandangan dan persekitaran di sane..ye, ak tahu tasik ni tasik buatan manusia, tapi Allah yang mengilhamkan pemikiran itu kepada manusia.. n terhasillah sebuah pulau yang cukup indah nian dimata sesiapa pun yg datang ke sana... hope, dapat pegi lagik...






Antara cabaran kat sana ialah, kene angkut air dari bawah bukit ke atas bukit untuk masak, kene mandi kat kaki bukit@tepi tasik, kene tutp pagar bawah selalu takut JOHN & MIKE @ babi + monyet masok,  muke burn n menggelupas gile2, mandi sekali sehari...haaa ko ape gelak2?? tu pon mujur jgak aku mandi okeyh..nyiahahaa ;P


aku memang tak leh lupe saat2 aku dah tension tahap gaban tengah2 tasik coz kene kayak 8km...penat woo...!saket ketiak aku...!agagaga kene berenang ke tengah pulau.. yg sangat dalam beratus2 kaki.... mase tengah2 tasik aku dah penat, ak malas nak renang, last2 aku kuak lentang sampai habes, tu burn gile muke!, then, pengalaman mandi ala kadar...uwaaaaaaaaaaa bersyukur gile dok kat asrama walaupon maktab aku, IPKB ni zaman jepun lagik dah terbina, tapi at least ade gak air yg mencukupi.., pastu kene tido di dataran luas, tak leh tido dalam khemah coz ujan sepanjang malam beserta ribut petir + angin kencang, tengah2 tido, kul 3 pagi..sempat ler aku tengok JOHN melintas tepi tempat kitorang tido...alahaiii.... pastu pengalaman keracunan makanan..uwaaa jaoh wo toilet, nak pegi pon lampu toilet tak der.. nak qada hajat kene angkut air dulu...jauh plak tuh... seksee..ngeh3 pengalaman seterusnye, kene jadik bidan terjun iaitu jadik mc malam kebudayaan, alahai..memg kelakar gile...aku sebat jer ler!  owh...banyak gile kalu aku nak cite...so cukup ler dulu..nanti korang tak berkelip2 bace citer aku yg sangt mencabar n "menarik" ini.


 ok dah. bubye! ;)

No comments:

Post a Comment

~tInGg!!