Wednesday, June 22, 2011

cikgu dulu vs cikgu sekarang !haha

Assalamualaikum..w.b.t, n hye alls !;)

Soriiii sangat2 coz lame tak menulis kat sini.. tapi aku still gak blogwalking, lepaskan rindu kat semua blogger yg setia dgn blognye...even diorang tak hupdate pown aku bace gak kadang2..biarlah, blog die best kowt !hihi 
sekarang ni, baru je masuk semester baru..semester 2 degree....means ade lagi 3 tahun lagi nak habiskan degree ni...huh !bukan senang nak jadik cikgu rupenye... cabaran kian banyak.. sekarang pon, kalau tengok kat akhbar...banyak cerita pasal cikgu...ustazah...ustaz.. ade yang positif..ade jugak yg negatif... alahai cekgu2 sekalian, same2lah kite pertahankan rasa hormat & kepercayaan masyarakat pade profesion kite...insyaAllah..

Tapi, tak dapat dinafikan... cikgu pon manusia.... tetap ade kekhilafan.. hah, kalau cekgu buat salah..yg ni biasenye masyarakat tak bleh terime kan?? alahai... kesian cekgu.. 

but, kalau kes cikgu dibelasah pelajar ke...cikgu mati selamatkan pleajar dari lemas ke... TAK HOT sangat kan news2 camni... betol tak?? dan sekarang, cikgu langsung tak de kuase nak sentuh pelajar...takot mencederakan, takut jadi kes gangguan seksual lah, takot aniaya pelajar lah...  yup...cikgu skarang tak macam dulu... cekgu dulu rajin katenye, berkualiti, tak harap gaji semata2...

  but tgok la jugak... cikgu sekarang kalau panggil pemalas lagi memg tipu lah ! meeting lepas waktu kelas smpai petang, tak pon terpakse korban waktu mkn tgahari coz meeting mingguan,,, bincang hape?? of coz pasal care nak tingkatkn prestasi plajar, nak handle maslh pelajar lah... semue pon untk pelajar...korang bole cakap..."dah name pon cekgu, mestilah bincang pasal pelajar".. eleh kau, ko taw tak, mase meeting tu lah cekgu2 terpakse tahan sabar, risau, cemasnye coz tak ambil lagik anak kat sekolah tadika ke.. fikir anak tak makan lagik sebab pasni nak kena anta die pegi fardhua ain plak..risau tkot suami balik, tak sempat sediakan makanan ke.. die tak fikir pon yg die sendiri tak makan lagi.. walhal petang tu ade kelas tambahan tahun 6 or student2 yg exam "besar"..tak cukop tuh, kelas malam pulak.. tak cukup lagik?? hujung minggu...buat lagi kelas kasi student lagi gempak ! WOW!! yup...cekgu buat kelas, means students pon akn busy jugak..but, if students, habis je tahun die exam, means tak perlu lah kelas2 tambahan sgt.. but cekgu?? sampai pencen ler jadual die macam tu........ u alls bleh fikir tak??kesian cikgu...tu pon org kutok2 lagik.. lagik contoh terdekat aku bagik la..abah aku cekgu skolah menengah, ajar sains, pj, n sivik.. aku tgok die balik rumah paling cepat pukul 4 petang.. kadang2 die balik lagik petang coz buat line padang untuk budak2 sukan lah, atur alatan stor lah.. latih budak lah. kena mengajar lagik.. cekgu dulu mane balik kul 4 bro...pukul 2 pon dah lewat sangat taw.... aku anak cekgu..mak bapak aku pon cekgu...aku taw mase balik diorang taw..* pasal senang aku nak set mase sempat tak pegi kedai ATTA (kedai jual keropok n gule2 depan skolah aku dulu)..hihi so, kalu aku taw mak aku balik bile..senang la aku nak pegi kedai n habiskan makanan sebelum balik ngan mak ! takot mak marah makan benda2 remeh camtu..ahaha so, see?? tak same kan dengan mase cikgu balek skarang? memg tak same...hehe
cikgu sekarang katenye tak berkualiti.. perghh payah lah..cekgu sekarang, kalu belajar kat maktab, sampai 5  1/2 tahun taw !ko hengat senang2 je ke nak dapat kelulusan jadik cekgu bro??hehe

pastu cekgu sekarang, asyik makan gaji bute je...betol ka?? owh sgt sadis ! kesian cekgu... kakak2, abang2, mak cik, pak cik, ade ke patot cakap gitu? sekarang ni...kehidupan kos tinggi taw.. stakat gaji cekgu...memg tak effect la..sampai nak tuduh camtu... ok, kalu tak nampak lagik, meh satu contoh, kalau student2 ade aktiviti or pertandingan luar skolah, kereta cikgu jugak jadik mangsa nak angkut student... but kalau ade claim, bolehlah claim minyak kete tu an..kalau tak de?? tak kan cekgu batalkan penyertaan kan? cikgu tak berkire pon....kesian ckgu...tetap ade yg cop makan gaji bute... pastu kalau diorang menang pulak.. student je an yang dapt name..cekgu tak kesah sume tu..n selalunye, cekgu kena belanja lah..haa~ see?? "gaji bute" cikgu tu jugak lah yg dijadikan sbagai pghargaan pade plajar.....ahaks last skali..aku nak ajak korang sume fikir..

knape cikgu dulu yg denda pelajar jalan itik keliling padang, ketuk ketampi 100x, & berdiri atas kerusi+meja tak dikenakan sebarang hukuman undang2 n pelajar dulu dikatakan lebih "menjadi" berbanding dengan cekgu sekarang yg hanya boleh melihat pelajar melakukan kesilapan dan meninggalkan guru tersebut dengan lagak yang sangat menjengkelkan... di mana silapnya??


Thursday, June 2, 2011

nombor "111" nombor keramat???

ASSALAMUALAIKUM...& hye u alls ! hihi.. sukelah.. pagi ni, aku dah jumpe follower ke 111 !!! WOW ! hehe actually, bkn bilangan tu yg penting, but no "111" tu nombor yg paling aku suke,,, so, tahniah pade AKSARA CINTA ILLAHI kerana telah berjaya menjadik follower ke 111 aku..! TAHNIAH3 !;) ehehe mesti korang tertanye2 an.. knape aku suke no 111...ape?? tak tertanye2 pon? "babak"@ cepuk kang,, haa~ padan muke !;P hehe nak bagitaw jugak.. no 111 tuh nombor keramat dalam hidup aku... 111 stand for 1 NOVEMBER 2005 ! ade banyak perkare yg istimewa mase 1 November tersebut... that's why ak suke.. meh ak cite sket...


begini citenye..pade suatu hari yg indah...burung2 pown berkicauan...ade yg bergumbire..ahahaks ;PP ok2 serius2....*tarek nafas,,hupp !;)


mase aku study kat mesir dulu... tengah ak turun tangge dari library pada suatu pagi tu..ak pon belek2@tengok la sket2 isi kandungan buku syariah islamiah yg aku baru pinjam... baru je dalam 3 helai aku selak helaian buku tuh, aku terserempak dengan sorang laki, tapi aku tak paling ke muke die pon... aku cume sempat terpandang kasut die je coz ak tunduk mase tuh... aku pon tutup buku n jalan macam biase.. tapi tibe2 aku dengar laki tersebut panggil..


 "ukhtiku...sudikah kamu menjadi zaujah ku?" dengan nada yang agk lembut,,,

aku sempat memandang sekilas.. seorang lelaki berbadan sasa dengan senaskhah Al-Quran warna kehijauan di tangannya sedang berdiri sekan-akan menunggu namun matanya sedang memandang tepat ke arah pintu masuk library.. SUBAHANALLAH...hebatnya ciptaan ALLAH...hensemnya ! hihi sempat lagi terlintas dalam hati,,, tak pernah pula rase camtu..pelik2.... tapi bile tersedar, aku cepat2 istighfar,,, takut lagha... aku pun terus lajukan langkahan sebaik aku sedar yg hanye aku saje berhenti kat tangge tu sedangkan lelaki tadi dah ghaib ! YA ALLAH, malunye aku mase tu....aku rase macam nak terbang masok bilek secepat mungkin bimbang kalau2 laki tadi perasan yg aku terpana melihatnya.. kenapa dengan aku ni...??? suara lelaki tadi sentiasa terngiang2..

uktiku...ukhtiku...ukhtiku..  

dan tiap kali tu, aku beristighfar....
dan merintih dalam hati,,YA ALLAH, janganlah kau palingkan hatiku setelah kau berikan petunjuk n hidayahMu kepadaku...amin..doaku setiap kali perasaan itu datang..

bagiku..tak mungkin layak untukku seorang yg sesempurna itu menjadi pendamping hidupku...apatah lagi aku sebagai isterinya...

Sejak dari hari tu, aku sentiasa hati2  semasa berjalan di universiti, aku serik untuk mengangkat muka ketika berjalan terutama ketika berselisih dengan lelaki..sehinggalah aku sendiri habis belajar..dan pulang ke tanah air..

setibanya di Malaysia, hari ke-5 ku di sini..ibu mula bersuara, ada yg akan menyuntingku sebagai bidadarinya tak lama lagi.. jantungku berdegup kencang... entah mengapa..aku seolah2 terikat dengan janji..sering aku teringat2 dengan pertanyaan lelaki yg pernah terserempak denganku semasa di universiti suatu ketika dulu... sehinggakan aku mengalirkan air mata ketika solat sunat istikharahku setiap malam.. hatiku tiba2 sayu...seolah2 berat untuk membuka pintu hati kepada lelaki lain...kenapa aku harus menunggu lelaki itu sedangkan dia juga tidak pernah berhubung denganku? masakan dia boleh mendapat alamat untuk meminangku sedangkan dia tidak pernah tahu apa2 maklumat tentangku... owh tuhan, aku pasrah....aku tahu, aku menunggu sesuatu yg tak mungkin terjadi !

akhirnya aku mengizinkan ibu untuk menerima rombongan meminang yg bakal datang dengan titisan air mata yang entah kenapa... tapi aku tahu ALLAH sentiasa memberikan yg terbaik kepada hambaNya... 
lagi mengejutkan, lelaki yg ingin meminangku itu meminta izin pula untuk terus mengahwiniku...sekali lagi aku terkejut..kenapa begitu cepat?? aku belum sempat merasai kemanisan usia remajaku...namun, aku redha, kerana ayah sudah bersetuju...

majlis pertunangan kami disekalikan dengan majlis  perkahwinan... aku berdebar untuk melihat bakal suamiku...namun, kulihat ayah dan ibu tenang n sangat gembira pada hari tersebut...

tibalah rombongan pihak lelaki dan aku selamat dinikahlan dengan suamiku tanggal 1 November 2005...setelah sah aku menjadi seorang isteri...barulah aku mengangkat muka untuk melihat suamiku..aku lihat dia sedang solat sunat n sujud syukur dari arah belakang.. usai dia solat, dia berpaling ke arahku n tersenyum...

YA ALLAH............................

dialah lelaki yang ku tunggu-tunggu & dia kini milikku.......dia kini suamiku...SUBHANALLAH..........

so, tu lah memory terindah aku mase 1 NOVEMBER.... so, cemane?? da faham knape aku suke nombor 111?? ok, tu saje..thnks coz sudi bace cerita yang aku REKA je nih !!! huahahahaha aku mane kawen agii...jangan maraa haa~ saje je xde keje nk gurau2 ngan u allss.hahaaha nyway, thanks alls! ;PpP




~tInGg!!