Wednesday, June 22, 2011

cikgu dulu vs cikgu sekarang !haha

Assalamualaikum..w.b.t, n hye alls !;)

Soriiii sangat2 coz lame tak menulis kat sini.. tapi aku still gak blogwalking, lepaskan rindu kat semua blogger yg setia dgn blognye...even diorang tak hupdate pown aku bace gak kadang2..biarlah, blog die best kowt !hihi 
sekarang ni, baru je masuk semester baru..semester 2 degree....means ade lagi 3 tahun lagi nak habiskan degree ni...huh !bukan senang nak jadik cikgu rupenye... cabaran kian banyak.. sekarang pon, kalau tengok kat akhbar...banyak cerita pasal cikgu...ustazah...ustaz.. ade yang positif..ade jugak yg negatif... alahai cekgu2 sekalian, same2lah kite pertahankan rasa hormat & kepercayaan masyarakat pade profesion kite...insyaAllah..

Tapi, tak dapat dinafikan... cikgu pon manusia.... tetap ade kekhilafan.. hah, kalau cekgu buat salah..yg ni biasenye masyarakat tak bleh terime kan?? alahai... kesian cekgu.. 

but, kalau kes cikgu dibelasah pelajar ke...cikgu mati selamatkan pleajar dari lemas ke... TAK HOT sangat kan news2 camni... betol tak?? dan sekarang, cikgu langsung tak de kuase nak sentuh pelajar...takot mencederakan, takut jadi kes gangguan seksual lah, takot aniaya pelajar lah...  yup...cikgu skarang tak macam dulu... cekgu dulu rajin katenye, berkualiti, tak harap gaji semata2...

  but tgok la jugak... cikgu sekarang kalau panggil pemalas lagi memg tipu lah ! meeting lepas waktu kelas smpai petang, tak pon terpakse korban waktu mkn tgahari coz meeting mingguan,,, bincang hape?? of coz pasal care nak tingkatkn prestasi plajar, nak handle maslh pelajar lah... semue pon untk pelajar...korang bole cakap..."dah name pon cekgu, mestilah bincang pasal pelajar".. eleh kau, ko taw tak, mase meeting tu lah cekgu2 terpakse tahan sabar, risau, cemasnye coz tak ambil lagik anak kat sekolah tadika ke.. fikir anak tak makan lagik sebab pasni nak kena anta die pegi fardhua ain plak..risau tkot suami balik, tak sempat sediakan makanan ke.. die tak fikir pon yg die sendiri tak makan lagi.. walhal petang tu ade kelas tambahan tahun 6 or student2 yg exam "besar"..tak cukop tuh, kelas malam pulak.. tak cukup lagik?? hujung minggu...buat lagi kelas kasi student lagi gempak ! WOW!! yup...cekgu buat kelas, means students pon akn busy jugak..but, if students, habis je tahun die exam, means tak perlu lah kelas2 tambahan sgt.. but cekgu?? sampai pencen ler jadual die macam tu........ u alls bleh fikir tak??kesian cikgu...tu pon org kutok2 lagik.. lagik contoh terdekat aku bagik la..abah aku cekgu skolah menengah, ajar sains, pj, n sivik.. aku tgok die balik rumah paling cepat pukul 4 petang.. kadang2 die balik lagik petang coz buat line padang untuk budak2 sukan lah, atur alatan stor lah.. latih budak lah. kena mengajar lagik.. cekgu dulu mane balik kul 4 bro...pukul 2 pon dah lewat sangat taw.... aku anak cekgu..mak bapak aku pon cekgu...aku taw mase balik diorang taw..* pasal senang aku nak set mase sempat tak pegi kedai ATTA (kedai jual keropok n gule2 depan skolah aku dulu)..hihi so, kalu aku taw mak aku balik bile..senang la aku nak pegi kedai n habiskan makanan sebelum balik ngan mak ! takot mak marah makan benda2 remeh camtu..ahaha so, see?? tak same kan dengan mase cikgu balek skarang? memg tak same...hehe
cikgu sekarang katenye tak berkualiti.. perghh payah lah..cekgu sekarang, kalu belajar kat maktab, sampai 5  1/2 tahun taw !ko hengat senang2 je ke nak dapat kelulusan jadik cekgu bro??hehe

pastu cekgu sekarang, asyik makan gaji bute je...betol ka?? owh sgt sadis ! kesian cekgu... kakak2, abang2, mak cik, pak cik, ade ke patot cakap gitu? sekarang ni...kehidupan kos tinggi taw.. stakat gaji cekgu...memg tak effect la..sampai nak tuduh camtu... ok, kalu tak nampak lagik, meh satu contoh, kalau student2 ade aktiviti or pertandingan luar skolah, kereta cikgu jugak jadik mangsa nak angkut student... but kalau ade claim, bolehlah claim minyak kete tu an..kalau tak de?? tak kan cekgu batalkan penyertaan kan? cikgu tak berkire pon....kesian ckgu...tetap ade yg cop makan gaji bute... pastu kalau diorang menang pulak.. student je an yang dapt name..cekgu tak kesah sume tu..n selalunye, cekgu kena belanja lah..haa~ see?? "gaji bute" cikgu tu jugak lah yg dijadikan sbagai pghargaan pade plajar.....ahaks last skali..aku nak ajak korang sume fikir..

knape cikgu dulu yg denda pelajar jalan itik keliling padang, ketuk ketampi 100x, & berdiri atas kerusi+meja tak dikenakan sebarang hukuman undang2 n pelajar dulu dikatakan lebih "menjadi" berbanding dengan cekgu sekarang yg hanya boleh melihat pelajar melakukan kesilapan dan meninggalkan guru tersebut dengan lagak yang sangat menjengkelkan... di mana silapnya??


No comments:

Post a Comment

~tInGg!!