Saturday, July 30, 2011

~AhLaN wAsAhLaN yA rAmAdhAn..!

Assalamualaikum semua..hope, everyone is better today !;)


Sebenarnye.. di kesempatan entry kali ni.. elly nak ucapkan selamat berpuasa @..


 SELAMAT MENYAMBUT

BULAN RAMDHAN AL-MUBARAK !!

ahlan wasahlan ya Ramadhan...

kepada semua umat Islam di dunia...! semoga.. kedatangan Ramadhan kali ini akan lebih dapat dihayati dan dijalani dengan lebih sempurna dan penuh makna... diharapkan..kite same2 mendapat kesempatan untuk bermuhasabah diri..menambah amal kebaikan.. serta menebus semula segala amalan2 sunat yg tertinggal sebelum ini untuk berlumba2 dikerjakan sepanjang bulan Ramadhan akan datang dan harapannya dapat dikerjakan pada bulan2 keseterusnya....(menjadi amalan harian) waahhh..bertuahnya kalau dapat bertemu dengan LAILATUL QADAR kan?! subhanallah...semoga Allah membuka pintu hati & menambah keimanan di hati elly dan rakan2 semua untuk sama2 mengerjakan ibadat pada bulan Ramadhan kali ini sekali gus bertemu dgan LAILATUL QADAR..dengan izin Allah...;)


Sabda Rasulullah s.a.w:

((كَمْ مِنْ صَائِمٍ لَيْسَ لَهُ مِنْ صِيَامِهِ إِلَّا الْجُوعُ وَكَمْ مِنْ قَائِمٍ لَيْسَ لَهُ مِنْ قِيَامِهِ إِلَّا السَّهَرُ))

(( Berapa ramai orang yang berpuasa tetapi ia tidak memperoleh apa-apa kecuali lapar dan dahaga dan berapa ramai orang yang qiam (solat malam) tetapi ia tidak memperoleh apa-apa melainkan berjaga sahaja)). Riwayat Imam Ahmad

Hadis di atas membayangkan bahawa pada bulan Ramadan terdapat juga golongan yang berpuasa namun mereka tidak mendapat ganjaran pahala dari Allah Taala kerana mereka berpuasa dalam keadaan jahil atau ketika berpuasa mereka turut melanggar syariat Allah Taala. Justeru bagi memastikan ibadah puasa Ramadan tidak dilalui dengan sia-sia sewajarnyalah kita berusaha membuat persediaan rapi demi memperolehi ganjaran berlipat ganda yang ditawarkan oleh Allah Taala sepanjang Ramadan.


Oleh itu, renung2kanlah...biarlah kita berpuasa ikhlas kerana Allah..& kita faham konsep asas berpuasa..jangan sampai ibadat kita hanyalah sia2...nauzubillah...  akhir kata, ampunkanlah salah silap elly sepanjang berblogging dan berkawan dengan kawan2 semua ea... 


target pada bulan Ramadhanku yg terakhir ini....;



  1. Nak bersahur walaupun sedikit@ sekejap (kerana bersahur membezakan antara puasa umat Islan dengan bukan Islam)
  2. Nak solat di awal waktu
  3. Nak tambah solat sunat qabla & bagda solat, solat hajat, solat dhuha,nak cuba bangun malam untuk qiamulail + solat tarawikh !!(tak sabarnye..! Ya Allah...berikanlah aku kekuatan, Ya Allah,,,(>__<))
  4. Nak berpuasa hati(nafsu), mata, mulut, tangan, dan kaki selain puasa dari makan dan minum !
  5. Nak khatamkan Quran..at-least 1 juzuk 1 hari...insyaAllah..
  6. Mahu bertadarus dengan housemate selepas solat Asar...
  7. Mahu menambah bacaan pada buku2 yg boleh mensucikan hati..
  8. Mahu bersedekah seikhlas hati walupun sedikit
  9. Mahu berzikir dan solat sunat taubat..
  10. Mahu menjauhi maksiat & tempat2 yg bleh membawa kpada maksiat...



Selamat Berpuasa kawan2 !;)

Wednesday, July 20, 2011

peNgAlAmAn MeNgAjAr Di PeDalAmAn, GUa mUsAnG !



Assalamualaikum..ehem3 ! ade owang tak neyh?? hihi  fuhhhh...manyak habok wooo kat cni.. lame betol tuan blog malas taip entry baru..hapa da.. ish3.. sowy maa...hehe guyss!  thanks ya sudi singgah... aku baru je kuar hutan..ape?? eh, ko hengat aku org hutan ke dok dalam hutan selalu?? hik3 ak baru je kuar dari hutan gua musang, kelantan.. ak berprogram di SK Permai selame 3 hari 2 malam kat sane...projek untuk mendalami sekolah2 pedalaman... fuh ! lagik dahsyat dari mase aku pergi Sabah haritu wooo... memang tak sangke lah boleh ade penghuni lagik kat tengah2 hutan belantara tuh..fuhh !

 untk pgetahuan u alls lagik, kat situ ade satu masyrakat asli yg dok kat situ...suku kaum Temiar..so, kitorang kumpul cerita rakyat kat sekolah pedalaman yg ketujuh  tu...dahsat bukan? but pengalaman tuh tak dapat nak diceritekan full version lah..bayangkan hidup dalam hutan n berbukit bukau..kalau ko makan, pastu nak ke satu tempat tuh, kompem ko bleh hadam dengan mudahnye, pasal kene jalan jauh kot!pastu..hidup dikelilingi anjing yg manje2 seakan2 kuceng kematian suami, masyarakat yg tak paham sgt kite cakap ape.. ..kesudahannye, die tinggal kite mase tgah tanye soklan ! pastu line tepon trus tak de beb ! (rindu kat DIE taw !;P )pergghh... memng gempak gler la pgalamn kat sane...

ni, aku nak kongsi pengalan kawan aku ajar PJ... korang mesti tak pernah dengar kan blaja PJ or pendidikan jasmani kat tepi sungai kan?? haa~ unik taw... tengah2 mengajar... ade plak student pergi kat kite cakap camni...*cekgu, berak !*hah ! amekk kaw.. terkejot gler kan?? maksudnyer die nak gi buang bair besar lah tu... jadik kitorg yg aja PJ tu pown ckp..*ok, cekgu benarkan..* dengan SLUMBER AYAMnye,, student tu bukak sluar lantas "mengQada'" hajatnye di sungai berhampiran tempat kite ajar PJ tuh...bereh slalu..!hahaaha ceehhh... masalah negare betol ler.. but, bagi diorang...it's NORMAL der...ahaks

aku memg respect giler cekgu yg "permai" sangat dok kat situ...bleh mereka idup cam biase kan... mengajar mcam biase...huh..subhanallah..


gambar mase dalam land rover..brape kali terhantOk pale aku tyme jalan berlekuk2 !adeii


sile abaikan model tak diundang tu yer...tgok scenery sudaaa~ ;P


koyaaaaaaaaaaa


bila mural terpaksa dicat semula sesudah hujan lebat berhenti rehat bersame KIT-KAT !


elemen keagamaan (nasyid!) turut disertakan semasa program..BM/PJ/PSV serba boleh !yeaahh ;)



kesungguhan meluahkan perasaan akibat tiada line phone untok berhubong dengan awek masing2...

one more, malam sebelum balek tuh, hujan lebat yg amat..habis mural yg kitorang lukis..kate org2 kat situ..kalau hujan..memg jalan akan berubah 100%.. n takkan ade kenderaan yg bleh bwak kitorang kluar dari situ esok...sudah..kitorang tawakal banyak2..mintak2 boleh kuar esok..kate org kampung...menurut kepercayaan masyarakat Temiar, hujan tuh disebabkan ade perempuan dr suku kaum diorang yg baru bersalin tapi tak ikut pantang larang...tuh pasal hujan lebat camtu..betul ke? itulah kepercayaan masyarakt mereka.. ape2pon..memang best lah! alhamdulillah, kitorang berjaye gak kuar dari situ esoknye dengan HILUX dan trak...




oh ! yang ni Ya..die memang penari kebangsaan..menurun USOP WILCHA! ahaha jangan mara haa~


aktiviti selepas balik sekolah..


sungaii yang permai dr jarak jauh.....


candid tyme !


ok...inilah gambar mentor kami..En Mazri Abd Rahman..kami memang bangga menjadik anak didiknya !;) terima kasih, cik....
















Thursday, July 7, 2011

target??

Assalamualaikum w.b.t & hai alls! ada sihat ka?? lame tak write2 kat u alls an..hehe sorry, coz dok busy suaikan diri dgn rumah baru...jadi banyak la pulak yg nak disuaikan dgn diri..so far, sangat seronok & terasa bebas dari dok asrama..Alhamdulillah... ye lah, dulu kat mrsm pon dah 5 tahon dok asrama...masok sini lagik kene dok asrama 2 taon..dahsyat gak lerr..ngeh3

So, sekarang dah sem baru, kesibukan pon semakin berada di tahap sibuk yang melampau !nyiahaha jadi, kene lebih serius la blajar... Alhamdulillah.. result sem  the latest masih melepasi target.. syukur sangat2.. dan untuk sem ni kene ubah lah & aim for the new target,, hopefully, dapatlah capai anugerah pengarah sem ni which is around 3.75 above !..aminn

tak ade niat lain kalu dapat tinggi ni melainkan nak hadiahkan kejayaan ni pade mak & abah...! InsyaAllah..
 Tak salah kite letakkan satu target dalam hidup kite, yang penting NIAT kena selalu betul dan LILLAHITAALA.. dalam study ni, jangan lupa Allah, jage hbungan dgan manusia..dgan alam sekeliling..barulah berkat & insyaAllah sentiase didoakan.. one more thing, jangan KEDEKUT ILMU !yup, yang ni memang pantang sangat2 okay..be nice to others & Allah will be nice to YOU! is that rite guys?? (^___^)

So, nak letak target baru ni.. BISMILLAHHIRRAHMANIRRAHIM..

  • PPISMP SEMESTER 1
  • TARGET = 3.50
  • RESULT = 3.59

  • PPISMP SEMESTER 2
  • TARGET = 3.50
  • RESULT = 3.45

  • PPISMP SEMESTER 3
  • TARGET = 3.70
  • RESULT = 3.72

  • PISMP SEMESTER 1  
  • TARGET = 3.72 ABOVE
  • RESULT = 3.74

*TaRgEt fOr PISMP SeMeStEr 2 = 3.8 ABOVE ! InsyaAllah...


Semoga segalanya diredhai dan dimakbulkan Allah.. kita hanya merancang, tapi Allah yang menentukan...insyaAllah.. 

ok dah, bubye !


~tInGg!!