Wednesday, July 20, 2011

peNgAlAmAn MeNgAjAr Di PeDalAmAn, GUa mUsAnG !



Assalamualaikum..ehem3 ! ade owang tak neyh?? hihi  fuhhhh...manyak habok wooo kat cni.. lame betol tuan blog malas taip entry baru..hapa da.. ish3.. sowy maa...hehe guyss!  thanks ya sudi singgah... aku baru je kuar hutan..ape?? eh, ko hengat aku org hutan ke dok dalam hutan selalu?? hik3 ak baru je kuar dari hutan gua musang, kelantan.. ak berprogram di SK Permai selame 3 hari 2 malam kat sane...projek untuk mendalami sekolah2 pedalaman... fuh ! lagik dahsyat dari mase aku pergi Sabah haritu wooo... memang tak sangke lah boleh ade penghuni lagik kat tengah2 hutan belantara tuh..fuhh !

 untk pgetahuan u alls lagik, kat situ ade satu masyrakat asli yg dok kat situ...suku kaum Temiar..so, kitorang kumpul cerita rakyat kat sekolah pedalaman yg ketujuh  tu...dahsat bukan? but pengalaman tuh tak dapat nak diceritekan full version lah..bayangkan hidup dalam hutan n berbukit bukau..kalau ko makan, pastu nak ke satu tempat tuh, kompem ko bleh hadam dengan mudahnye, pasal kene jalan jauh kot!pastu..hidup dikelilingi anjing yg manje2 seakan2 kuceng kematian suami, masyarakat yg tak paham sgt kite cakap ape.. ..kesudahannye, die tinggal kite mase tgah tanye soklan ! pastu line tepon trus tak de beb ! (rindu kat DIE taw !;P )pergghh... memng gempak gler la pgalamn kat sane...

ni, aku nak kongsi pengalan kawan aku ajar PJ... korang mesti tak pernah dengar kan blaja PJ or pendidikan jasmani kat tepi sungai kan?? haa~ unik taw... tengah2 mengajar... ade plak student pergi kat kite cakap camni...*cekgu, berak !*hah ! amekk kaw.. terkejot gler kan?? maksudnyer die nak gi buang bair besar lah tu... jadik kitorg yg aja PJ tu pown ckp..*ok, cekgu benarkan..* dengan SLUMBER AYAMnye,, student tu bukak sluar lantas "mengQada'" hajatnye di sungai berhampiran tempat kite ajar PJ tuh...bereh slalu..!hahaaha ceehhh... masalah negare betol ler.. but, bagi diorang...it's NORMAL der...ahaks

aku memg respect giler cekgu yg "permai" sangat dok kat situ...bleh mereka idup cam biase kan... mengajar mcam biase...huh..subhanallah..


gambar mase dalam land rover..brape kali terhantOk pale aku tyme jalan berlekuk2 !adeii


sile abaikan model tak diundang tu yer...tgok scenery sudaaa~ ;P


koyaaaaaaaaaaa


bila mural terpaksa dicat semula sesudah hujan lebat berhenti rehat bersame KIT-KAT !


elemen keagamaan (nasyid!) turut disertakan semasa program..BM/PJ/PSV serba boleh !yeaahh ;)



kesungguhan meluahkan perasaan akibat tiada line phone untok berhubong dengan awek masing2...

one more, malam sebelum balek tuh, hujan lebat yg amat..habis mural yg kitorang lukis..kate org2 kat situ..kalau hujan..memg jalan akan berubah 100%.. n takkan ade kenderaan yg bleh bwak kitorang kluar dari situ esok...sudah..kitorang tawakal banyak2..mintak2 boleh kuar esok..kate org kampung...menurut kepercayaan masyarakat Temiar, hujan tuh disebabkan ade perempuan dr suku kaum diorang yg baru bersalin tapi tak ikut pantang larang...tuh pasal hujan lebat camtu..betul ke? itulah kepercayaan masyarakt mereka.. ape2pon..memang best lah! alhamdulillah, kitorang berjaye gak kuar dari situ esoknye dengan HILUX dan trak...




oh ! yang ni Ya..die memang penari kebangsaan..menurun USOP WILCHA! ahaha jangan mara haa~


aktiviti selepas balik sekolah..


sungaii yang permai dr jarak jauh.....


candid tyme !


ok...inilah gambar mentor kami..En Mazri Abd Rahman..kami memang bangga menjadik anak didiknya !;) terima kasih, cik....
















4 comments:

  1. bila cikgu masuk pendalamann. cayalahhh elly!!

    ReplyDelete
  2. minggu lepas lah ustajah....;)tq3!hehe

    ReplyDelete
  3. Salam..mcmne nk hubungi cg ye..ada cntact x dgn cg sne?urgent tq ☺

    ReplyDelete
  4. Salam..mcmne nk hubungi cg ye..ada cntact x dgn cg sne?urgent tq ☺

    ReplyDelete

~tInGg!!